Αεροδρόμιο ...ο κύβος ερρίφθη Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 18:33

 


Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια μαζί και το δικό μας, παραχωρούνται για σαράντα συν δέκα χρόνια στην Fraport. Παρά όμως το γεγονός ότι η σύμβαση για την παραχώρηση υπεγράφη, εδώ συνεχίζεται να ακούγονται κάποιες φωνές από ακραίους θα έλεγα κύκλους της ομάδας των αρνητών είτε θεσμικών είτε μη, που αντιδρούν στην δια της ιδιωτικοποίησης διάσωσής τους, γιατί στην ουσία παρά τα όσα ψευδώς επικαλούνται περι διάσωσης πρόκειται.


Μεταξύ των άλλων επικαλούνται και μη υπαρκτούς αλλά και ατεκμηρίωτους λόγους που επιβάλλουν κατά την άποψή τους εκτός από την μη ιδιωτικοποίηση και την μεταφορά του στο νότιο άκρο του νησιού μας. Αναφέρεται ότι το μήκος του διαδρόμου δεν είναι επαρκές και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, ή ότι δεν υπάρχει χώρος για δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου όγκου επιβατών, ή ότι δεν έχει την δυνατότητα να επεκταθεί η πίστα προκειμένου να εξυπηρετούνται περισσότερα αεροσκάφη συγχρόνως ή ακόμα και ότι έχει ξεπεράσει προ πολλού τις όποιες επιχειρησιακές του δυνατότητες.


Οι παραπάνω λόγοι που κατά τους αρνητές επιβάλουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου αερολιμένα στον νότο, δενευσταθούν και δεν ευσταθούν καθόσον οι περί αυτού ενασχολούμενοι είναι άσχετοι με το αντικείμενο, δεν το γνωρίζουν επιχειρησιακά και εκ των έσω και ως εκ τούτου θεωρώ τις θέσεις αυτές, αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης και ενδεχομένως και παραπληροφόρησης. Τις ίδιες ακριβώς αιτιάσεις έχει εκφράσει κατά καιρούς και μια μικρή μερίδα συνδικαλιστών, οι οποίοι για καθαρά συντεχνιακούς και μόνο λόγους αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση ή διάσωση κατ’ εμέ και η οποία θα δώσει νέα ζωή στο ήδη σε αποσύνθεση αεροδρόμιό μας.


Δυστυχώς για τους αρνητές η ιδιωτικοποίηση και του δικού μας αεροδρομίου, όχι μόνο θα εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει τις υποδομές του, αλλά το κυριότερο θα βελτιώσει και όλες αυτές τις άθλιες και τριτοκοσμικές υπηρεσίες που παρέχουμε σήμερα στα δυόμιση σχεδόν εκατομμύρια των επισκεπτών μας. Για ενημέρωση των συμπολιτών μου και με την 35ετή εμπειρία μου στον αεροπορικό χώρο και μάλιστα και σε άκρως υπεύθυνες θέσεις, όπως στον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας αλλά και ως αερολιμενάρχης , διευκρινίζω .


1. Το μήκος του διαδρόμου είναι επαρκέστατο, άλλωστε τα νέας γενιάς αλλά και τεχνολογίας αεροσκάφη, όπως ο κάθε πολίτης ιδίοις όμμασι ασφαλώς και θα έχει διαπιστώσει, τόσον κατά την διαδικασία της προσγείωσης όσον και κατά την διαδικασία της απογείωσης, ένα μόνο μέρος του συνολικού μήκους του διαδρόμου χρησιμοποιούν .
2. Πρόβλημα επέκτασης της πίστας δεν υφίσταται καθόσον ήδη από το 2004 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου για την επέκτασή της προς νότο, αλλά δυστυχώς εδώ και 15 χρόνια και με αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου !!! έχει σταματήσει κάθε ενέργεια αλλά και πρόθεση για την ολοκλήρωσή της !! Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του έργου, όποτε αυτό καταστεί εφικτό, ο αερολιμένας μας θα έχει πλέον την δυνατότητα να εξυπηρετεί συγχρόνως σχεδόν διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών !!
3. Στο σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του αερολιμένα , το γνωστό Μάστερ Πλαν που εκπονήθηκε το 2001, προβλέπεται νέο κτήριο αφίξεων βορείως του υφισταμένου και παράλληλα το ήδη υπάρχον θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και στο σύνολό του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναχωρούντων επιβατών. Μετά την αλλαγή της χρήσης εξυπακούεται ότι θα εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται με τις τεράστιες ουρές των επιβατών να παραμένουν πολλές φορές και επί ώρες έξω από το κτήριο με θερμοκρασίες που πολλές φορές αγγίζουν τους 35 ή ακόμα και 40 βαθμούς. Το σχέδιο αυτό αν και στοίχισε πάνω από 100 εκατομμύρια και παρά το ότι προέβλεπε την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του αερολιμένα μας σε βάθος 30ετίας, έμεινε και πάλι με αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου !! ξεχασμένο και αγνοείται η τύχη του.


Σήμερα λοιπόν βλέπουμε ένα πολυσυλλεκτικό συνονθύλευμα συμφερόντων αριστερόστροφων πολιτικών ιδεοληψιών, να αντιδρούν στην ιδιωτικοποίησή και να εκλιπαρούν να παραμείνει στο Δημόσιο η διαχείρισή του, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις ίδιες άθλιες και τριτοκοσμικές υπηρεσίες προς τα εκατομμύρια των επιβατών που διακινούνται και κάνουν χρήση των υποδομών του.
Κατόπιν των όσων προανέφερα σοβαροί επιχειρησιακοί λόγοι που να επιβάλλουν την μεταφορά δεν υφίστανται, δεδομένου ότι το ήδη υπάρχον, ευρισκόμενο μάλιστα στο κέντρο του νησιού καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της αεροπορικής κίνησης προς και από το νησί μας. Τέλος η δια της ιδιωτικοποίησης διάσωση, όπως την θεωρώ, και που δρομολογείται με την παραχώρησή του στην άκρως εξειδικευμένη στην διαχείριση διεθνών αεροδρομίων εταιρία Fraport, το θεωρώ εξαιρετικά θετικό άλλωστε και το διεθνές αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης η Ρωσική κυβέρνηση στην ίδια εταιρεία έδωσε την διαχείριση ! Λέτε να έκανε λάθος και ο Πούτιν ;

 

Ο Κωνσταντίνος Σκιαδόπουλος είναι πρώην αερολιμενάρχης, αεροπορικός σύμβουλος

 
Ποινική ευθύνη για τα σκουπίδια; Ναι γιατί όχι Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: CorfuPress.com   Ημερομηνία δημοσίευσης: Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015 23:28


Σε μείζον πρόβλημα έχει αναδειχθεί και πάλι η μη έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της πόλης αλλά και της υπαίθρου γενικότερα. Την ίδια όμως στιγμή η αγωνία μας μεγαλώνει λόγω της αδράνειας των αρμοδίων της αυτοδιοίκησης, για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των παραγομένων στερεών και μη αποβλήτων! Ενώ όμως η διαχείριση των σκουπιδιών έχει καταστεί ένας σύγχρονος γόρδιος δεσμός , την ίδια στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση ή έστω και σχέδιο από τους υπευθύνους, για το πως δηλαδή θα αντιμετωπιστεί οριστικά το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, που άπτεται της δημόσιας υγείας όλων μας .
Οι εκάστοτε υποψήφιοι δήμαρχοι εμφανίζονται προεκλογικά υποσχόμενοι μια καθαρή και χωρίς σκουπίδια στους δρόμους Κέρκυρα, χωρίς όμως να έχουν και κάποιο συγκεκριμένο αλλά και υλοποιήσιμο σχέδιο, με αποτέλεσμα μετά την εκλογή τους το πρόβλημα να παραμένει αν όχι και να διογκώνεται, με απρόβλεπτες βεβαίως συνέπειες για την υγεία του αστικού αλλά και περιαστικού πληθυσμού του νησιού μας.
Εμείς όμως οι πολίτες καταβάλλουμε και εμπροθέσμως μάλιστα τα τέλη καθαριότητας, μέσω των λογαριασμών του Ηλεκτρικού Ρεύματος και ως εκ τούτου έχουμε και την απαίτηση όπως και η δημοτική αρχή εκπληρώσει ως θεσμικά αντισυμβαλλόμενη και την δική της υποχρέωση, της έγκαιρης δηλαδή αποκομιδής των σκουπιδιών καθώς και έναρξη το ταχύτερο δυνατόν της διαδικασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση του συνόλου των στερεών αστικών και μη αποβλήτων στο νησί μας.
Υπήρξαν φορές που βλέπαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, τις εναγώνιες προσπάθειες του εκάστοτε υπευθύνου καθαριότητας , προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του, να επικαλείται συνήθως προβλήματα υποστελέχωσης της υπηρεσίας, ανεπάρκεια μέσων και υλικοτεχνικής υποδομής κλπ κλπ. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις εμφανίζονταν και με ένα περίλυπο ύφος επιζητώντας θα έλεγα την κατανόηση αν όχι και την συμπάθεια μας, όπως συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά όταν τα βρίσκει η δασκάλα τους αδιάβαστα.
Αν και στις προεκλογικές εξαγγελίες, μας διαβεβαιώνουν ότι διαθέτουν ισχυρή βούληση να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και όχι μόνο , μετά την εκλογή τους και αφού βεβαίως στρογγυλοκάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας, εμφανίζονται στην καθημερινότητά μας εντελώς απροετοίμαστοι και χωρίς κάποιο υλοποιήσιμο σχέδιο, ανίκανοι να εφαρμόσουν έστω και μέρος των προεκλογικών τους δεσμεύσεων προς στον Κερκυραϊκό λαό.
Αποτέλεσμα αυτής της διαχρονικά θα έλεγα ανικανότητας των υπευθύνων οργάνων στον τομέα της καθαριότητας , βλέπουμε και σήμερα μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών να έχουν σωρευτεί στα ρείθρα των δρόμων της πόλης αλλά και της υπαίθρου. Η επί μακρόν παραμονή μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών στους δρόμους και ειδικά τους θερινούς μήνες, εκτός του ότι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας, δημιουργεί και εικόνες ντροπής στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών που κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης αλλά και της υπαίθρου .
Τον Κερκυραίο πολίτη δεν τον ενδιαφέρει πόσους εργάτες διαθέτει η εκάστοτε δημοτική αρχή ή πόσα οχήματα είναι σε χρήση ή και πόσα οχήματα είναι χαλασμένα ή σε αχρηστία και δεν κινούνται, αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά αποκλειστικά τους υπευθύνους της δημοτικής αρχής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως άλλοθι για την σημερινή κατάντια . Όταν μας υπόσχονταν καθαρή Κέρκυρα, δεν μας έλεγαν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσους εργάτες θα έχουν ή πόσα οχήματα ή άλλο μηχανικό εξοπλισμό και μέσα θα έχουν σε χρήση, όταν θα έρθουν στην εξουσία . Πάψτε λοιπόν επιτέλους να μας δικαιολογήστε για την έλλειψη προσωπικού και μέσων, αυτά δεν ενδιαφέρουν τον Κερκυραϊκό λαό, δεν είναι δικό του πρόβλημα αλλά αποκλειστικά δικό σας και οφείλατε να το έχετε λύσει πριν ζητήσετε ψήφο του και στρογγυλοκάτσετε στην καρέκλα .
Έχουμε δυστυχώς ήδη μπει στην καλοκαιρινή περίοδο και τα σκουπίδια στους δρόμους κάνουν και πάλι πολύ έντονη την παρουσία τους, και είναι κάτι που μας τρομάζει μόνο με την σκέψη για το τι πρόκειται να συμβεί μετά το επικείμενο εντός των προσεχών μηνών κλείσιμο της χωματερής στο Τεμπλόνι, αλλά και η παρανοϊκή ακύρωση απόφασης κατασκευής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του παρόντος κειμένου, θεωρώ ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν υπήρχε σχετική διάταξη νόμου και με συνταγματική μάλιστα θα έλεγα ισχύ, κατά την οποία όταν σε περιπτώσεις συσσώρευσης, λόγω μη εγκαίρου αποκομιδής, μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών- απορριμμάτων τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, οι υπεύθυνοι να φέρουν και ποινική ευθύνη.


*O Κωνσταντίνος Σκιαδόπουλος είναι αεροπορικός σύμβουλος, πρ. Αερολιμενάρχης Κέρκυρας

 
Μποσκέτο μια απρέπεια αν όχι σκοπιμότητα Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: CorfuPress.com   Ημερομηνία δημοσίευσης: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 19:01

Το καλοκαίρι του 2008 ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας προσέφερε μια υπερσύχρονη παιδική χαρά την οποία και τοποθέτησε εντός του ΜΠΟΣΚΕΤΟΥ, από την μεριά της Μαντρακίνας. Η παιδική αυτή χαρά το κόστος της οποίας ανήλθε στα 15.000 ευρώ περίπου και τοποθετήθηκε με φροντίδα του προαναφερθέντος ομίλου, αυτοδικαίως  περιήλθε και στην κυριότητα της δημοτικής αρχής η οποία  όφειλε ως  κύριος πλέον της εγκατάστασης, εκτός από την επίβλεψή της να έχει και την φροντίδα της συντήρησης .

Πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή κάποιος άθλιος φρόντισε να αφαιρέσει την καλαίσθητη πινακίδα που είχε τοποθετηθεί στην γωνία της περίφραξης δεξιά της εισόδου και η οποία ανέφερε την δωρεά του συγκεκριμένου ομίλου στα μικρά παιδιά της πόλης μας. Η αφαίρεση της πινακίδας, μετά από τέσσερα χρόνια παρουσία της στο συγκεκριμένο σημείο, δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά, καθόσον εάν δεν πρόκειται για  κλοπή, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της εσκεμμένης  ενέργειας  προκειμένου να μη ενημερώνεται ο επισκέπτης του χώρου για τον  φορέα της  δωρεάς.

Αλλά δεν είναι μόνο καταδικαστέα η  αφαίρεση της πινακίδας, αλλά και η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει συνολικά ο χώρος της παιδικής χαράς, ένας χώρος ένας παιδότοπος που αποκλειστικά θα έλεγα χρησιμοποιείται από πολύ μικρά παιδιά και του οποίου την ευθύνη της συντήρησης φέρει  αποκλειστικά η δημοτική αρχή. Εκτός  από την  σε πολλά σημεία ξεβαμμένη  ξυλοκατασκευή, ορατή είναι η έλλειψη και στοιχειώδους  συντήρησης του συνόλου θα έλεγα των κατασκευών της παιδικής χαράς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο  χώρος  κυριολεκτικά σφύζει από μικρούς μπόμπιρες, οι οποίοι μαζί με τους γονείς τους που τους συνοδεύουν, περνάνε ανέμελα αρκετό χρόνο της καθημερινής τους εξόδου.       

Εκτός όμως της παιδικής χαράς το Μποσκέτο διαθέτει επίσης και δύο στρογγυλά ενυδρεία με πολύ όμορφα γλυπτά στο κέντρο τους, καθώς και μια μικρή δεξαμενή – σιντριβάνι , ακριβώς απέναντι της κεντρικής εισόδου. Και τα δύο ενυδρεία, που παλαιότερα διέθεταν  πεντακάθαρο νερό  αλλά και αρκετά χρυσόψαρα, θέαμα που κέντριζε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, σήμερα δυστυχώς διαθέτουν ελάχιστο βρόμικο πράσινο νερό και σάπια φύλλα, τα γλυπτά  τους  βρόμικα  και μαυρισμένα, ενώ  μια άσχημη οσμή  αναδύεται προς   τέρψη βεβαίως των διερχομένων επισκεπτών.  Αλλά και  η δεξαμενή - συντριβάνι απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο, όχι μόνο είναι χωρίς νερό αλλά και το δίκτυο των  σκουριασμένων σωληνώσεών της, χαρακτηριστικό  διακοσμιτικό στοιχείο του χώρου, να αποτυπώνεται σε πρώτο πλάνο στις  αναμνηστικές φωτογραφίες των επισκεπτών, αυτού του μοναδικού και άλλοτε πανέμορφου  ΜΠΟΣΚΕΤΟ .

Συνεχίζοντας δεξιά προς την μεριά της πύλης του φρουρίου, ως γνωστό υπάρχουν για χρήση των επισκεπτών μικρών και μεγάλων και δύο τουαλέτες. Όταν την περασμένη Παρασκευή επισκέφτηκα τον κήπο και προχώρησα προς των χώρο των τουαλετών, βρήκα μπροστά στο χώρο μια ομάδα, αγόρια και κορίτσια  από την Αμερική, που όπως με ενημέρωσαν ήρθαν την Πέμπτη από την Ρώμη με την RAYNAIR και  θα επέστρεφαν στην Ιταλία με την ίδια εταιρία την Κυριακή. Παρατήρησα  όμως ότι δεν πλησίαζαν τις τουαλέτες και μάλιστα παρέμεναν και σε κάποια απόσταση,  και δεν είχαν βέβαια και άδικο καθόσον όπως διαπίστωσα και εγώ όταν πλησίασα,  δεν επρόκειτο για τουαλέτες για ανθρώπους…. λεκάνες χωρίς κάλυμμα, λερωμένες ακόμα και στην επιφάνειά τους, παντελής έλλειψη  χαρτιού υγείας, αλλά και υποτυπώδης ευπρεπισμός του χώρου…. κατόπιν αυτής της εικόνας που αντίκρισα ως πολίτης αυτής της ιστορικής πόλης απομακρύνθηκα με το κεφάλι κάτω  και ντροπιασμένος για την κατάντια μας .

Διερωτώμαι όμως , δεν υπάρχει έστω και ελάχιστη τσίπα , λίγη ντροπή, ελάχιστο ενδιαφέρον , λίγος σεβασμός προς τους πολίτες ντόπιους αλλά και επισκέπτες ;; χαθήκαν όλα ;; τέτοια ανευθυνότητα τέτοια αδιαφορία τέτοια ανικανότητα ;; ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ …γι’ αυτή την κατάντια  μπορεί κάποιος να μου απαντήσει  ; Ίσως όμως μεταξύ των νέων που  προανέφερα να ήταν και κάποιοι από την πόλη της ΒΗΘΛΕΕΜ της Αμερικής, που πρόσφατα ταξίδεψε ο δήμαρχος …  εάν όμως όντως ήταν, τι εικόνα θα μεταφέρουν τα παιδιά αυτά στους καθηγητές τους αλλά και στην τοπική κοινωνία της πόλης τους από την εμπειρία της επίσκεψης τους στην Κέρκυρα; Αλήθεια έχει ποτέ επισκεφτεί το Μποσκέτο ως πολίτης όμως ο κ. Δήμαρχος, αφότου ήρθε και εγκαταστάθηκε στο νησί μας ;  Τα συμπεράσματα τα αφήνω  στους αναγνώστες συμπολίτες μου.

 

* Είναι τέως αερολιμενάρχης

 
Διαπόντια νησιά….ένας παράδεισος στα αζήτητα ! Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: CorfuPress.com   Ημερομηνία δημοσίευσης: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 19:01           Τεράστιες θεωρώ ότι είναι οι ευθύνες, ειδικά της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης, για την  απαξίωση και στην ουσία αχρήστευση θα έλεγα των  ελικοδρομίων τόσο των  Οθωνών όσον και της  Ερείκουσας. Το Ελληνικό Κράτος έχει ήδη ενισχύσει οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, με την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών και σε εκτέλεση της  ΥΠΑ/Δ3/Α/39986/6925/5-9-00 κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών- Επικοινωνιών μετά και από σχετικό αίτημα της ΥΠΑ , να έχει εκδώσει συνολικά τέσσερις  αποφάσεις, δύο για κάθε ελικοδρόμιο, με τελευταία την με Αριθ. Πρωτ. 13012 / 7 Ιουνίου 2012 απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 5.870 ευρώ για το  ελικοδρόμιο των Οθωνών.
           Παρά όμως τις χρηματοδοτήσεις, οι υποδομές και των δύο ελικοδρομίων δυστυχώς δεν έτυχαν της επιβαλλόμενης συντήρησης, με συνέπεια σήμερα, λόγω σοβαρών προβλημάτων αλλά και ελλείψεων σε   βασικές υποδομές, απαραίτητες όμως για την ασφάλεια των πτήσεων, να μη θεωρούνται πλέον κατάλληλα για χρήση, ακόμα και για έκτακτες καταστάσεις όπως αερομετακομιδές ασθενών κλπ .
            Η ΥΠΑ μετά την διαπίστωση συγκεκριμένων  δυσλειτουργιών   προχώρησε, ως όφειλε άλλωστε, στην έκδοση  ΔΙΕΘΝΩΝ   ΑΓΓΕΛΙΩΝ ( NOTAMS ) με τα οποία ενημερώνει τους αεροναυτιλομένους, για  ποια από τα  επίγεια μέσα και υποδομές  είναι εκτός λειτουργίας. Η έκδοση Διεθνών Αγγελιών είναι μια διεθνής υποχρέωση καθόσον από τις πληροφορίες που παρέχονται εξαρτάται, εάν θα  πραγματοποιηθεί μια πτήση, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια τόσο του μέσου όσον και των επιβαινόντων.
            Κατόπιν των όσων παραπάνω σας εξέθεσα, θεωρώ  αδύνατη πλέον την πραγματοποίηση πτήσεων  προς και  από τα αναφερόμενα ελικοδρόμια, καθόσον κανένας χειριστής δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη ( pilot responsibility ) να πραγματοποιήσει πτήση προς αυτά θέτοντας σε κίνδυνο  την ασφάλεια των επιβαινόντων αλλά και του μέσου.
            Η Υπ. Πολιτικής Αεροπορίας όπως προανέφερα έχει  εκδώσει σειρά  διεθνών αγγελιών, στις οποίες καταγράφονται τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την  επιθεώρησή τους, από κλιμάκιο της υπηρεσίας.
            Τα εκδοθέντα ΝΟΤΑΜ είναι :
Για το ελικοδρόμιο Οθωνών :          
           α) Το υπ’ αριθ. H 0164/12 NOTAM ενημερώνει ότι το ανεμούριο του Δημοτικού ελικοδρομίου των Οθωνών είναι εκτός λειτουργίας. (MUNICIPAL HELIPORT OTHONI: WIND DIRECTION INDICATOR OUT OF SERVICE.)     
           β) Το υπ’ αριθ. H 0165/12 NOTAM ενημερώνει ότι το σύστημα πυρόσβεσης του ελικοδρομίου των Οθωνών είναι εκτός λειτουργίας. (MUNICIPAL HELIPORT OTHONI: FIRE FIGHTING OUT OF SERVICE)
          γ)  Το υπ’ αριθ. H 0214/12 NOTAM ενημερώνει ότι τα φώτα του ελικοδρομίου των Οθωνών είναι εκτός λειτουργίας. (MUNICIPAL HELIPORT OTHONI: HELIPORT LIGHTS OUT OF SERVICE. HELIPORT USE ONLY SR-SS. REF AIP GREECE AD 3. 46.)
Για το ελικοδρόμιο Ερείκουσας
        α) Το υπ’ αριθ. H 0212/12 NOTAM ενημερώνει ότι το σύστημα πυρόσβεσης του ελικοδρομίου της Ερείκουσας είναι εκτός λειτουργίας. ( MUNICIPAL HELIPORT EREIKOYSSA: FIRE FIGHTING OUT OF SERVICE )
        β) Το υπ’ αριθ. H0213/12 NOTAM ενημερώνει ότι το ανεμούριο του ελικοδρομίου Ερείκουσας είναι εκτός λειτουργίας ( MUNICIPAL HELIPORT EREIKOUSSA : WIND DIRECTION INDICATOR OUR OT  SERVICE . )
          Πέραν όμως των ανωτέρω υπάρχουν και  άλλες εκκρεμότητες , όπως η μη αναγόμωση των τροχήλατων πυροσβεστήρων, ενώ στην  πίστα του  ελικοδρόμιου της Ερείκουσας υπάρχουν σπασμένα φώτα δαπέδου, προφανώς από όχημα που εισήλθε στον χώρο χωρίς την επιβαλλόμενη επίβλεψη. Πρέπει επίσης να ελεγχθεί  εάν  πραγματοποιήθηκε ή όχι η ετήσια  επανάχρωση των διαγραμμίσεων, ο έλεγχος καλής λειτουργίας του HAPI  ( Hellport Approach Path Indicator), η κατάσταση της  περίφραξης ασφαλείας αλλά και κατάσταση της κεντρικής εισόδου, ώστε να διασφαλίζεται  η μη είσοδος εντός του χώρου μη εξουσιοδοτημένων ατόμων.
          Καταγράφεται λοιπόν ότι  και τα δύο ανεμούρια   είναι εκτός λειτουργίας,  δηλαδή μια  άκρως απαραίτητη υποδομή ή οποία καθοδηγεί τους χειριστές από ποια κατεύθυνση θα προσγειωθούν προκειμένου να είναι πάντα  αντίθετη της διεύθυνσης του πνέοντος ανέμου. Η δεύτερη αλλά και σοβαρότατη έλλειψη είναι τα  εκτός λειτουργίας συστήματα πυρασφάλειας, μείζονος μάλιστα σημασίας υποδομή και άκρως απαραίτητη για την ασφάλεια των πτήσεων, τόσο για την προσγείωση όσον  και για την  απογείωση.
             Κατόπιν των όσων παραπάνω εξέθεσα, το κύριο ερώτημα που  τίθεται είναι εάν σήμερα, τόσο το ελικοδρόμιο των Οθωνών όσον και αυτό της Ερείκουσας, είναι ασφαλή και μπορούν  να δέχονται  χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια για πτήσεις ελικοπτέρων. Δυστυχώς θα έλεγα όχι, και αυτό γιατί όπως προκύπτει και από τις δημοσιευμένες διεθνείς αγγελίες ή κατάσταση των επίγειων μέσων τους, ως έχει σήμερα, δεν τα καθιστά πλέον ασφαλή, μη επιτρέποντας ακόμα και  πτήσεις επείγουσας αερομετακομιδής ασθενούς.
             Ο αποκλεισμός όμως των νησιών αυτών και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα  και η εξ’ αυτού του λόγου ανασφάλεια που νοιώθουν οι παραμένοντες στα νησιά κάτοικοι, μη δυνάμενοι πολλές φορές να ικανοποιήσουν   ακόμα και  στοιχειώδης βασικές τους ανάγκες, όπως αυτήν της υγείας, θεωρώ ότι στο μέλλον ενδεχομένως να δημιουργήσει και μια τάση φυγής, μια τάση που ίσως οδηγήσει, χάρις στην αδιαφορία που έχει επιδείξει η  δημοτική αρχή , ακόμα και στην εγκατάλειψή τους .  

*Είναι πρώην αερολιμενάρχης, αεροπορικός Σύμβουλος