Τι μάθαμε 5 μήνες τώρα;;; Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 21:58

 

Πριν λίγο καιρό και μετά την κυβερνητική εναλλαγή πολλοί έλεγαν να μην βιαζόμαστε να κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση γιατί είχε περάσει μόλις ένας μήνας από τις εκλογές, μετά μόλις 2 μήνες, μετά μόλις 3 μήνες κτλ. Λες και δεν ήξεραν ότι η νέα συγκυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή αφού κινείται στα ίδια πλαίσια με τις προηγούμενες.
    

Τελικά πέρασαν 5 μήνες, της νέας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα διδακτικοί. Βοηθούν να διαπιστώσει κανείς μέσα απ' την ίδια του την πείρα, ποιος εξαπατούσε συνειδητά το λαό όταν δήλωνε ότι «θα βαρά τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές», ότι θα σκίσει το μνημόνιο και θα το καταργήσει μ' ένα άρθρο, ότι θα αξιοποιήσει διεθνείς πολιτικούς συμμάχους για να μετατρέψει την ΕΕ των μονοπωλίων σε Ευρώπη της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
    

Οι 5 μήνες που πέρασαν, βοηθούν να αποκαλυφθούν οι ιστορικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπαίδευσε συστηματικά το λαό να μειώνει συνεχώς τις απαιτήσεις του, να θεωρήσει οριστικές τις μεγάλες απώλειες της περιόδου της κρίσης και ταυτόχρονα καλλιέργησε αυταπάτες για τους στόχους της περιβόητης «περήφανης, σκληρής διαπραγμάτευσης», αφοπλίζοντας το λαϊκό κίνημα.
    

Η αντιλαϊκή πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης (47 + 8 σελίδες και βλέπουμε...) αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αποκαλύπτει ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση στο «στρατόπεδο του εχθρού», ανάμεσα στις αστικές τάξεις, στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους μονοπωλιακούς ομίλους για τον επιμερισμό ζημιών και κερδών.
    

Η προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας να κάνει το μαύρο - άσπρο προσκρούει ανοιχτά στη σκληρή πραγματικότητα, την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
    

Όσο κι αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δε θα δεχτεί να κόψει μισθούς και συντάξεις, η αλήθεια είναι ότι το εισόδημα των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων θα πληγεί ακόμα περισσότερο απ' τη σκληρή φοροαφαίμαξη και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  

Μπορεί η κυβέρνηση να βαφτίζει τις ιδιωτικοποιήσεις αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την τρόικα τρεις θεσμούς, αλλά τα "άτιμα" τα γεγονότα είναι πεισματάρικα (βλέπε Ερημίτη).
    

Σήμερα, όλοι όσοι προβλήθηκαν ως διεθνείς φίλοι του λαού, καλούν τους εργαζόμενους να δεχθούν νέες επώδυνες αναδιαρθρώσεις, νέες περικοπές δικαιωμάτων. Απ' τον Ομπάμα και τον Ολάντ έως τον Ρέντσι, που μας εξηγεί ότι ήδη καταργήθηκαν οι πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία.
  

Η διαπραγμάτευση αφορά τις διαφορές των δικών τους συμφερόντων, τη διαπάλη ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, ανάμεσα σε καπιταλιστικές χώρες.
    

Όπως έχουμε τονίσει, συνδέεται άμεσα με τη διαπάλη για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, για επανεξέταση του Σχεδίου Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για τη στήριξη των επενδύσεων και να πιεστεί η Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερα βάρη σχετικά με τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη. Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ συμβάλλουν σ' αυτή την πίεση προς τη Γερμανία, με την πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
    

Τι μάθαμε, λοιπόν, απ' τους τελευταίους 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ;
  

Μάθαμε ότι καμιά αλλαγή αστικής κυβέρνησης δεν μπορεί να μεταμορφώσει μια ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
    

Μάθαμε ότι όσο παραμένει ακλόνητη η άρχουσα τάξη, όσο οι μονοπωλιακοί όμιλοι κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, όσο αποφασίζουν αυτοί για το αν θα επενδύσουν, αν θα κλείσουν επιχειρήσεις, τι μισθούς θα δώσουν, τόσο θα συνεχίζονται οι θυσίες του λαού στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
    

Μάθαμε ότι το τρένο του αστικού κράτους κινείται σταθερά πάνω στις ράγες της άρχουσας τάξης, όσοι μηχανοδηγοί, όσες κυβερνήσεις και αν αλλάξουν.
    

Μάθαμε ότι το αστικό κράτος υπηρετεί την αστική τάξη, το κεφάλαιο και δεν μπορεί να αλλάξει ταξικό προσανατολισμό, δεν είναι αεροπλάνο που ανάλογα με τις επιθυμίες του πιλότου αλλάζει κατεύθυνση, δεν μπορεί να γίνει φιλεργατικό.
    

Αυτό μας διδάσκει η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται ενώ άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις απ' το 2009 - έφυγε ο Καραμανλής, ο Γ. Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς - αλλά εμείς συνεχίζουμε να ματώνουμε.
    

Οι εξελίξεις βοηθούν για να διαλυθούν οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ και του κεφαλαίου.
    

Ο λαός θα βγει έτσι κι αλλιώς χαμένος αν εγκλωβιστεί να επιλέξει τους όρους σφαγής του, αν διαλέξει ανάμεσα στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο του Τσίπρα, στην αντιλαϊκή πρόταση των δανειστών και στο λεγόμενο Grexit.
    

Ο λαός θα βγει χαμένος, όπου κι αν καταλήξει η διαπραγμάτευση, αν παραμείνει παθητικός θεατής των εξελίξεων ή αν καταλήξει χειροκροτητής της αντιλαϊκής πρότασης της κυβέρνησης, ως του μικρότερου κακού.
    

Η επιλογή του «δήθεν μικρότερου κακού» θα ανοίξει το δρόμο για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, για νέο, πιο σκληρό μνημόνιο στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, για θυσίες χωρίς τέλος, χωρίς ημερομηνία λήξης.
    

Πρέπει τώρα να βγούμε στο προσκήνιο και να βάλουμε τις δικές μας πραγματικές «κόκκινες γραμμές».
    

Να απαιτήσουμε αγωνιστικά να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, να επιστραφούν οι απώλειες που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να ακυρωθεί το σχέδιο για νέα σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία.
    

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλάζοντας το νόμισμα, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η λύση δεν είναι η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, αλλά η ριζική αλλαγή πορείας, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των μέσων παραγωγής, με αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
    

Παρεμβαίνουμε παντού για να σπάσει το κλίμα της αναμονής, για να οργανωθεί η αντεπίθεση του λαού σε κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.
    

Είμαστε αισιόδοξοι πως παρά τις δυσκολίες ο λαός θα πει την τελευταία λέξη, θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
    

Σημαντικό βήμα είναι να πούμε "Όχι στη νέα συμφωνία" με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ την Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 8:30 το βράδυ, στην Πλατεία ΣΑΡΟΚΟ.


*Μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

 

 
Άκου «Σχήμα λόγου»... Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 16:37

    

Βγήκε στο ΣΚΑΪ πριν λίγες μέρες η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και μας είπε ότι ήταν "σχήμα λόγου" η προεκλογική φράση του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί «με ένα άρθρο και ένα νόμο»!!!!!
    

Απίστευτο θράσος ενός από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της συγκυβέρνησης. Ποια είναι η δικιά μας ανάγνωση; Ότι ό,τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, μεταξύ αυτών και η κατάργηση του μνημονίου, ήταν παραμύθι για να κλέψει την ψήφο του λαού, όπως και έγινε. Τώρα τέσσερις μήνες μετά την απομάκρυνση από το ταμείο η Πρόεδρος χλευάζει τους λαϊκούς ανθρώπους που στήριξαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική "σας κοροϊδέψαμε, καλά να πάθετε".
    

Είπε κι άλλα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι "χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο". Ομολόγησε, έτσι, ότι πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού που έχει χτυπηθεί από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε ένα άθλιο παιχνίδι. Ας αναρωτηθούν όσοι διαβάζουν, αφού "χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο", τότε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πριν 2 χρόνια είχε υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο;;;
    

Αν η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο τώρα, θα έφερνε στη Βουλή και θα ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που ξανακατατέθηκε πριν λίγο καιρό (ναι εκείνη την ίδια που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε ως αντιπολίτευση...). Αυτό, όμως, προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική συμβιβασμού με την ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου.
    

Όπως γίνεται κατανοητό μετά και από αυτές τις δηλώσεις είναι "σχήμα λόγου" η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, "σχήμα λόγου" η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, "σχήμα λόγου" η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων, "σχήμα λόγου" η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και πάει λέγοντας... Από "σχήματα λόγου" χορτάσαμε... Μας φτάνουν και περισσεύουν οι "δημιουργικές ασάφειες", οι "κόκκινες γραμμές", τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες...
    

Επειδή όμως η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχια και η αγωνία δεν είναι "σχήματα λόγου" ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο "έντιμος συμβιβασμός" θα φέρει νέα μέτρα πάνω σε αυτά που υπάρχουν. Ασφαλιστικό και εργασιακά θα χτυπηθούν και πάλι. Θα τους αφήσουμε;
    

Πρώτο βήμα είναι η απαίτηση για ανάκτηση των απωλειών από το 2009 μέχρι σήμερα. Αυτά που μας πήραν δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε κάτι τέτοιο, να μην πούμε "ο,τι έγινε έγινε".
    

Όσοι νιώθουν ότι τους κορόιδεψαν ας μην απογοητευτούν. Ας βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η λύση όπως έλεγε το ΚΚΕ και προεκλογικά δε θα έρθει από κάποιους "σωτήρες". Η λύση είναι η οργάνωση, η διεκδίκηση, ο αγώνας.
    

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που όχι απλώς μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες τους ελληνικού λαού αλλά να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ο πλούτος της χώρας, η τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό φρενάρονται από το νόμο του καπιταλισμού που δεν είναι άλλος από το κυνήγι του κέρδους. Μόνο όταν απαλλαγεί από αυτό το βραχνά η κοινωνία μας θα μπορέσουμε να βγούμε στο φως. Η μόνη απόλυτα ρεαλιστική λύση είναι η ρήξη με την ΕΕ, η διαγραφή του χρέους με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.  
    

Τέλος, σε μία περιοχή γεμάτη ανταγωνισμούς και συγκρούσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μας εμπλέκουν ακόμη πιο βαθιά στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Νέα βάση διαφημίζει ο Καμμένος στην Κάρπαθο σαν να πουλάει εμπόρευμα. Στα Σκόπια οι ΗΠΑ στήνουν σκηνικό έντασης. Ο "αριστερός" Κοτζιάς τραγουδάει και χορεύει (κυριολεκτικά) με τους Υπουργούς του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια το "We Are The World" πάνω στα πτώματα των Παλαιστινίων, των Γιουγκοσλάβων, των Σύριων (ας μη συνεχίσω...). Ντροπή είναι το λιγότερο που μπορεί να γραφτεί και αυτό δεν είναι "σχήμα λόγου"...

 
Βαφτίσια και άλλα… μυστήρια Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 13:58

 

Πολλοί πίστευαν ότι τα πράγματα θα άλλαζαν στην Ελλάδα μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός 3 μέρες μετά τις εκλογές "ξεχνώντας" την "κυβέρνηση της Αριστεράς"). Κάθε μέρα που περνάει φαίνεται και πιο ξεκάθαρα ότι η πολιτική που θα ασκηθεί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντίθετα, η ένταση και η μορφή της προπαγάνδας από την κυβέρνηση με τη βοήθεια των "αριστερών" πλέον ΜΜΕ ίσως έχει κάτι να ζηλέψει αφού περνάει σε άλλο επίπεδο με την εναλλαγή εμπορίου ελπίδας και φόβου, απανωτά βαπτιστικά μυστήρια, show αξιοπρέπειας και διαφημιστικό τσαμπουκά διαπραγμάτευσης και τελικά πλήρη διαστρέβλωση της απλή λογικής.  
    

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την ημέρα υπογραφής της επέκτασης του μνημονίου και μετά, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει το λαό ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σηματοδοτεί μια «αλλαγή πορείας που θα ανακουφίσει το λαό». Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι επιχειρεί να φορτώσει στον ίδιο το λαό την ευθύνη για τις συμφωνίες που υπογράφει, με το επιχείρημα πως ο λαός στις εκλογές έδωσε σαφή εντολή για συμφωνία και όχι ρήξη με την ΕΕ! Να πως χρησιμοποιούν γρήγορα γρήγορα τα "αυθόρμητα" καλέσματα σε συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης... Λένε με λίγα λόγια ότι αυτό που έκαναν το ήθελε και πολύ περισσότερο το στήριξε ο κόσμος.
    

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα απλά. Βαφτίσια Νο 1: Η ΤΡΟΙΚΑ βαφτίστηκε "οι τρεις θεσμοί"... Ωραία, άλλαξε το όνομα αλλά άλλαξε και η ουσία; Υπάρχει ή δεν υπάρχει έλεγχος; Υπάρχει ή δεν υπάρχει επιτήρηση; Θα πρέπει να συμφωνούν οι "θεσμοί" για ότι γίνεται στην Ελλάδα ή όχι; Η παράγραφός από την απόφαση του Eurogroup τα λέει όλα: Το Γιούρογκρουπ «χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης, συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του».
  

Βαφτίσια Νο 2: Το μνημόνιο έγινε "πρόγραμμα". Ξαναρωτάμε. Η ουσία αλλάζει;;; Βγαίνουν ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας τα στελέχη της κυβέρνησης και λοιπά "παπαγαλάκια" και δηλώνουν με θράσος ότι "το μνημόνιο τελείωσε"!!! Μία και μόνη απορία. Για να τελειώσει το μνημόνιο δεν πρέπει να φύγουν μαζί του και όσα το μνημόνιο έφερε στον ελληνικό λαό; Δηλαδή πως τελειώνει το μνημόνιο όταν ΟΛΑ τα μέτρα είναι εδώ;;; Όταν με έντονο τρόπο πριν τις εκλογές το ΚΚΕ ρωτούσε ποιον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου θα καταργήσει η νέα κυβέρνηση, οι απαντήσεις ήταν πάντα αόριστες... Να για ποιο λόγο ήταν αόριστες... Απλά και ξεκάθαρα. Για να πούμε ότι το μνημόνιο καταργείται σημαίνει ότι το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το μισθολογικό, οι παροχές σε Υγεία - Παιδεία κτλ ξαναφτάνουν στα επίπεδα του 2009, ακριβώς πριν τα μνημόνια. Η απόφαση του Eurogroup, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση είναι και πάλι αποκαλυπτική: Οι ελληνικές αρχές «δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές».
    

Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ: Τον ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική των μνημονίων; Ότι θα συνεχιστούν η επιτήρηση, η τρόικα με άλλο όνομα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις; Τον ψήφισαν γνωρίζοντας ότι θα αφήσει απείραχτο όλο το μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο; Τους νόμους και την πολιτική που φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στο λαό; Πώς νιώθουν, άραγε, σήμερα που την ψήφο τους την αξιοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κοροϊδεύοντάς τους κατάμουτρα;
  

Ας δούμε κάτι που είναι πολύ έντονο στην Κέρκυρα. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Τι λέει η κυβέρνηση ότι θα κάνει με αυτές; Αντιγράφω από την επιστολή Βαρουφάκη με την οποία συμφώνησε το Eurogroup: "Οι ελληνικές αρχές:
δεσμεύονται να μην ανακαλέσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπου η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο." Τι σημαίνει αυτό; Στην Κέρκυρα ο Ερημίτης και το αεροδρόμιο πουλιούνται!!! Αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί; Στην προεκλογική περιοδεία στο αεροδρόμιο οι εργαζόμενοι μας ανέφεραν ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευτεί ότι το αεροδρόμιο δε θα ιδιωτικοποιηθεί. Είναι λογικό ότι κάποιοι από αυτούς θα πείστηκαν και θα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ή δεν ήταν ψέμα;;; Και αν κάποιος αμφιβάλει με αυτό που μας είπαν οι εργαζόμενοι ας ανατρέξει σε δεκάδες δηλώσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του βουλευτή κ. Σαμοϊλη που δήλωναν απερίφραστα ότι το αεροδρόμιο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.
    

Προεκλογική δέσμευση ήταν και η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Αντιγράφω τη θέση 21 από το άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαμοϊλη σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό στις 14/01/2015 (δηλαδή πριν 1,5 μήνα):  "21.  Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και των σχετικών συμβάσεων και ακύρωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων." Αντιγράφω επίσης από την επιστολή Βαρουφάκη:  "δεσμεύονται να ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους οργανισμούς διαχείρισης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων". Άρα το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αναβαθμίζεται... Το ΚΚΕ πάντα βέβαια έλεγε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι απλά το εργαλείο που βοηθάει στην πολιτική της ΕΕ των εκποιήσεων και ότι και χωρίς αυτό θα μπορούσαν να προσχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προμετωπίδα το σύνθημα κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ τώρα τι έχει να πει;;;
    

Βεβαίως, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε σύγκρουση με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Όμως, τι ήταν αυτό που τους υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάσχεση κάθε τάσης ριζοσπαστικοποίησης και υπονομεύοντας κάθε ριζοσπαστική διάθεση; Ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης, μια αλλαγή διαχείρισης, χωρίς βεβαίως καμιά διάθεση ρήξης με την ΕΕ και τον καπιταλισμό για να ανασάνει ο λαός!
    

Αυτά έλεγε προεκλογικά αλλά και νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα συκοφαντούσε το ΚΚΕ, που υποστήριζε ότι μέσα στα πλαίσια της ΕΕ δεν μπορείς να πάρεις φιλολαϊκά μέτρα γιατί η ΕΕ φτιάχτηκε για να  εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.
    

Ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ως κεντρικό προεκλογικό σύνθημα "Η Ευρώπη αλλάζει"... Αυτή η λογική δεν άντεξε ούτε ένα μήνα και όσο και αν προσπαθούν να αλλάξουν τα ονόματα της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, δεν αλλάζει η ουσία.
    

Ο λαός μας έχει σημαντική εμπειρία και μπορεί να κρίνει πού οδήγησαν όλες αυτές οι θυσίες για τη διάσωση της πλουτοκρατίας. Τις ίδιες θυσίες του ζητούν να συνεχίσει και τώρα. Γι' αυτό δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να μετατραπεί σε χειροκροτητή της κυβέρνησης. Μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
    

Πρώτο βήμα ανάκτησης των απωλειών είναι η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων. Το ΚΚΕ ήδη κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση τους. Είναι ο ίδιος νόμος που κατατέθηκε και το 2012 που τότε τον είχε υπερψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή της Βουλής. Τώρα;;;

 

 
Το "αριστερό" ΤΑΙΠΕΔ αναβαθμίστηκε... Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015 15:39

 

Θυμάστε τις προεκλογικές εξαγγελίες των Βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ;;; Μήπως θυμάστε εδώ στην Κέρκυρα τον κουρνιαχτό που σήκωσαν ο Βουλευτής, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος της Κέρκυρας για το "κακό" ΤΑΙΠΕΔ και τη δημιουργία αντι-ΤΑΙΠΕΔ μετώπου;;; Ένα ακόμη τεράστιο ψέμα απέναντι στον ελληνικό και κερκυραϊκό λαό... Δε φτάνει που από τη μία έριχναν στάχτη στα μάτια του κόσμου δαιμονοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις κρύβοντας τις ευθύνες της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης αλλά τώρα έπεσε πολύ μουγκαμάρα μετά την αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ!!!  


Τι έχουν να πουν τώρα οι δύο Βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν το άρθρο 24 μέσα στο "νόμο για τις 100 δόσεις" που προβλέπει ένα αναβαθμισμένο ΤΑΙΠΕΔ (ίσως του αλλάξουν όνομα σύντομα σύμφωνα και με την προσφιλή "βαπτιστική" τακτική του ΣΥΡΙΖΑ) που συγκεντρώνει όλους τους φορείς που σήμερα κάνουν αντίστοιχες δουλειές. Για παράδειγμα, η εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» (έχει όλο το παραλιακό μέτωπο από Φάληρο μέχρι Σούνιο) όπως επίσης, και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τι έχει να πει η Υπουργός Νάντια Βαλαβάνη που στις 20 Νοεμβρίου του 2014 ήταν η βασική ομιλήτρια σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο με τίτλο "Γιατί πρέπει να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ"!!!!

   
Άνθρωποι που ασχολούνται με την κτηματογορά και τις μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, λένε πως: Έτσι και αλλιώς μια τέτοια αλλαγή ήταν αναγκαία, ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε «δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση, αφού μια τέτοια δουλειά χρειάζεται μια πιο συγκεντρωτική δομή»... Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι θα προχωρήσει κανονικά και σε νέες ιδιωτικοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και οι παλιές έτσι και αλλιώς θα προχωρήσουν, χρειάζεται και το κατάλληλο σχήμα για να το κάνει...


Ενδιαφέρον έχει επίσης το όνομα του νέου επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας (πρώην στέλεχος της ΕΑΡ και του ΣΥΝ που αποχώρησε το 2004), έχει μακρά θητεία ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλες ξενοδοχειακές και κτηματικές εταιρείες ενώ δραστηριοποιείται και στον χώρο των ανεμογεννητριών στην Πελοπόννησο. Ο σωστός "αριστερός" άνθρωπός στη σωστή "αριστερή" θέση... Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Άγγελου Βλάχου στο 5μελές ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Βλάχος ήταν πρώην στέλεχος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, ενώ διετέλεσε σύμβουλος Τουρισμού για αρκετά χρόνια, επί διαφόρων υπουργών των, κατά τα άλλα, μνημονιακών κυβερνήσεων.


Πάντως ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε: «Αξιοποίηση δε μπορεί να γίνει υπό το άγχος των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Όχι πωλήσεις μπιρ παρά». Τώρα μάλιστα... Να γιατί το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν "ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ". Τώρα πουλάμε αλλά σε καλή τιμή... Τα συχαρίκια και οι ευχές για καλή επιτυχία στο «έργο τους» (δηλαδή στις ιδιωτικοποιήσεις του μέλλοντος), που τους δόθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στη Βουλή, και μάλιστα από αυτούς που ανήκουν στη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα, βγάζουν μάτι.


Βέβαια το παιχνίδι της προπαγάνδας δεν τελειώνει ποτέ. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα νέο θεατράκι δοκιμασμένο από τις ημέρες και τα έργα του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν παντού ότι είναι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο η κυβέρνηση... Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις ότι «διαφωνεί» με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Μα αγαπητοί φίλοι η κυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑ!!!  Μέχρι και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δεν είναι κυβέρνηση αλλά απλά κυβερνητικοί Βουλευτές...


Στο ίδιο μήκος κύματος και η "Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων" που απαρτίζεται κυρίως από στελέχη και εκλεγμένους του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Στις 17 Μαρτίου 2015 κατέθεσε ψήφισμα προς την Κυβέρνηση και την Βουλή που ζητάει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια ακριβώς μέρα αντιπροσωπία της "Πρωτοβουλίας", μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, συναντήθηκε με τους Υπουργούς Οικονομικών Γ. Σταθάκη και Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και τους εξέφρασαν "τις ανησυχίες τους για τη ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ". Η απαίτηση για κατάργηση έγινε ανησυχία για το ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενισχύεται... Επίσης, στο ίδιο κείμενο γράφει η "Πρωτοβουλία" ότι "αναγνωρίζει το θετικό πνεύμα των νέων δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης και αναμένει τους νέους της σχεδιασμούς"... Στάση αναμονής δηλαδή και αυταπάτες για το που πάει η κατάσταση. Στο τέλος βέβαια για τη γνωστή στάχτη στα μάτια συγκολλείται και η φράση "Οι αγώνες συνεχίζονται και κλιμακώνονται."


Θα μπορούσαμε να αφήσουμε απλά ασχολίαστα τα ίδια τους τα κείμενα και τις δηλώσεις να τους εκθέσουν. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή η τακτική του "καλού και του κακού ΣΥΡΙΖΑ". Προσπαθεί να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.


Η λογική "να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να διολισθήσει" κρύβει την αλήθεια. Ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε διολισθαίνει αλλά κάνει ακριβώς αυτά που είχε πει. Σέβεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αναγνωρίζει το χρέος ως υποχρέωση του λαού, προχωράει σε αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις και πάλι εις βάρος των πολλών προς όφελος των λίγων. Αυτό είχε πει και αυτό κάνει, άρα και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα εναντίον του λαού. Όσο πιο γρήγορα αποκαλυφθεί στις συνειδήσεις του λαού ο χαρακτήρας και αυτής της κυβέρνησης τόσο πιο εύκολα θα προετοιμαστεί η αντεπίθεση... Ας μην χάσουμε άλλο χρόνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις από μακριά. Είναι επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, μαζικοποίησης των σωματείων με πρώτο βήμα την ανάκτηση των απωλειών και στόχο την ολική ανατροπή.

 

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «αντικειμενική αξιολόγηση»... Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 00:16

 

Ο κ. Τσίπρας μας αποκάλυψε, στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 3/1/2015 ότι «η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών»...
    

Τι μας λέει με άλλα λόγια; ΝΑΙ στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά αυτή να γίνεται με «αντικειμενικό τρόπο», βάσει δεικτών.
    

Σίγουρα γνωρίζουμε όλοι τη θέση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γύρω από το θέμα αλλά τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, με τα οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέσπισαν τους δείκτες αξιολόγησης στην εκπαίδευση και σε όλο το Δημόσιο.
    

Αποκαλυπτικές ήταν και οι τοποθετήσεις υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που οργάνωσαν ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και Ένωση Γονέων στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας την Παρασκευή 16/01/2015. Εκεί είπαν ότι, αν και θα καταργηθούν οι υπάρχοντες νόμοι για την αξιολόγηση, θα πρέπει όμως να γίνει μία "καταγραφή" για να ξέρουμε τι γίνεται στα σχολεία. Περισσότερες διευκρινήσεις δεν δόθηκαν, παρά τις ερωτήσεις, σύμφωνα με τη γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ των θολών δηλώσεων. Επίσης μας κάλεσαν να μην βλέπουμε την αξιολόγηση ως ταμπού!!! Αν είναι δυνατόν. Λες και οι αντιδράσεις για την αξιολόγηση γινόταν λόγω κάποιου ταμπού... Όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο ΔΣ της ΕΛΜΕ αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις ψήφιζαν αποφάσεις και κείμενα ενάντια σε κάθε αξιολόγηση το έκαναν από ταμπού;;; Από ότι φαίνεται τελικά το έκαναν γιατί δεν ήθελαν να πάνε απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της αξιολόγησης από το σύνολο των συναδέλφων. Τώρα όμως στο πλαίσιο του "πολιτικού ρεαλισμού" του ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις του αλλάζουν...  
    
    

Έχουμε ξαναπεί ότι η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτερα τα σχολειά και οι εκπαιδευτικοί αλλά να προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών. Το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν επιτελεί το σκοπό που θα έπρεπε, της δημιουργίας δηλαδή ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου με γνώση των νόμων κίνησης της κοινωνίας. Το σχολείο αυτό προάγει τον ανταγωνισμό, την ημιμάθεια και αναπαράγει το σύστημα που υπηρετεί.

    

Ποιός όμως καθορίζει σήμερα τι είναι «αντικειμενικό»; Οι ανάγκες του λαού για ολόπλευρη μόρφωση ή οι ανάγκες του κεφαλαίου για κατάρτιση της νέας γενιάς με δεξιότητες μιας χρήσης;
    

Την απάντηση τη γνωρίζουμε, την ζούμε καθημερινά. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, τα πάντα υποτάσσονται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι εκατοντάδες οι οδηγίες της ΕΕ, διαχρονικά, που προωθούν την ακόμα μεγαλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των βιομηχάνων.
  

Να γιατί όσοι δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτόν το δρόμο, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύουν τους δημόσιους υπάλληλους και τους εκπαιδευτικούς όταν μιλάνε για μια άλλη, καλή αξιολόγηση, υπέρ των εκπαιδευτικών, των μαθητών, του λαού. Τέτοια ούτε υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει.
    

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Να δυναμώσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που στάθηκε ενάντια και αποκάλυψε το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της λεγόμενης αξιολόγησης.