Τελικά γίνεται ανακύκλωση ? Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: CorfuPress.com   Ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 22:24

 

 

Το διάστημα που πέρασε με τα σκουπίδια να κάνουν βουνά, χαμένη ήταν και η ανακύκλωση, αφού η πλειοψηφία του όγκου των σκουπιδιών ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, που όλα μαζί μετά το μάζεμα τελικά κατέληξαν στη χωματερή και προφανώς θα θαφτούν μαζί με όλα τα σκουπίδια.
Γίναμε μάρτυρες της συμπεριφοράς των συντοπιτών, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν άλλαξαν τη συνήθειά τους να πετάνε κανονικά τα όποια σκουπίδια είχαν, ακόμα και ογκώδη έπιπλα και στρώματα, οι καταστηματάρχες- ή οι υπάλληλοί τους- συνέχισαν τη κακή συνήθεια να πετάνε τα χαρτόκουτα «άσπαστα», ώστε να πιάνουν περισσότερο χώρο στο βουνό των σκουπιδιών, εντείνοντας έτσι το πρόβλημα. Μερικές φορές ρώτησα γιατί δεν τα σπάνε και η απάντηση ήταν ότι βιάζονται, έχουν δουλειά.... Την ίδια στιγμή παραπονούνται ότι δεν έχουν δουλειά, αν ερωτηθούν για την κίνηση. Προφανώς βιάζονται γιατί λειώνουν τα παγάκια στον φρέντο !!

 


Στα ταξιδιωτικά forum που συμμετέχουν και ξένοι μόνιμοι κάτοικοι , όπως στο Trip Advisor, υπάρχουν καταγγελίες για αυτές τις συμπεριφορές των συντοπιτών μας, φωτογραφίες με ανακατωμένα σκουπίδια και αναφορές για έλλειψη ανακύκλωσης σε ολόκληρους οικισμούς.
Μερικοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες βέβαια, προς τιμήν τους, άφησαν τα ανακυκλώσιμα στο σπίτι, με την ελπίδα να τα ρίξουν στους μπλε κάδους αφού τελειώσει το πρόβλημα και ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Και εδώ γεννιέται το ερώτημα : αξίζει το κόπο όλη αυτή η προσπάθεια ή τελικά θα περάσει το απορριμματοφόρο και θα αδειάσει πράσινους και μπλε κάδους μαζί , αποκαρδιώνοντας όσους βλέπουν αυτό το θέαμα. Πολλοί δημότες έχουν απαξιώσει τη διαδικασία επικαλούμενοι τέτοιες περιπτώσεις, παρασύροντας και άλλους, ώστε πλέον να βλέπουμε μπλε κάδους γεμάτους με χόρτα και κλαδιά, μια που εκεί έτυχε και υπήρχε χώρος.

 


Με κάποιο περίεργο τρόπο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης που γίνεται –αν τελικά γίνεται- στο κέντρο διαλογής. Αν δηλαδή φεύγουν ανακυκλώσιμα υλικά για να μεταφερθούν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, μειώνοντας έτσι τον όγκο των σκουπιδιών και αποδίδοντας κάποιο όφελος.
Μπορεί δηλαδή να κατηγορούνται οι συμπολίτες ότι δεν ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση, ενώ δεν είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική η διαδικασία διαχωρισμού και απόθεσης στους σωστούς κάδους, αλλά και ο Δήμος θα πρέπει να δώσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες των πολιτών δεν είναι μάταιες, αλλά έχουν αποτέλεσμα.
Επίσης, τα τοπικά ΜΜΕ δεν έχουν κάνει κανένα ρεπορτάζ για το θέμα, να μην αρκούνται στα δελτία Τύπου του Δήμου , αν ποτέ εκδίδονται για το θέμα αυτό, αλλά να κάνουν επί τόπου ρεπορτάζ, τα 2 τοπικά τηλεοπτικά κανάλια να δείχνουν εικόνες, ενθαρρύνοντας έτσι τους δημότες να φροντίζουν για την ανακύκλωση στο σπίτι τους. Δεν αρκεί ένα τηλεοπτικό σποτ που κατά καιρούς παίζεται στα τοπικά κανάλια, όταν την ίδια ημέρα, ο μπλε κάδος της γειτονιάς αδειάστηκε μαζί με τα άλλα σκουπίδια στο απορριμματοφόρο του Δήμου.

 


Οι 2 μήνες που θα είναι ανοικτό το Τεμπλόνι, δεν πρέπει να περάσουν χωρίς καμία αλλαγή στη νοοτροπία των Κερκυραίων. Τώρα που οι συνέπειες του προβλήματος είναι νωπές, πρέπει σήμερα κιόλας να γίνει προσπάθεια από πλευράς Δήμου και τοπικών ΜΜΕ, ώστε να αλλάξει το «κλίμα», να πειστούν οι συμπολίτες και να βελτιωθούν τα ποσοστά, μειώνοντας έτσι και τον όγκο που πετιέται.
Η Κέρκυρα της κουλτούρας και του πολιτισμού- για πολλούς αυτό μεταφράζεται στις φιλαρμονικές και τις Πασχαλινές εκδηλώσεις - είναι πολύ πίσω σε έναν από τους βασικούς δείκτες πολιτισμού, που είναι η ανακύκλωση. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε !!

 
Οι βιαστικές συγκρίσεις των στατιστικών κίνησης του αεροδρομίου Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 23:49 

Στις αρχές κάθε μήνα το θέμα που κυριαρχεί στα τοπικά ΜΜΕ είναι η τουριστική κίνηση και οι αριθμοί των αφίξεων που δίνονται από το αεροδρόμιο.
Μη έχοντας κάποιο άλλο αξιόπιστο δεδομένο, όπως παλιά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων που έδινε ο ΕΟΤ, αγωνιούμε να δούμε τα συγκριτικά στοιχεία με την περασμένη χρονιά και χαιρόμαστε όταν βλέπουμε θετικό πρόσημο.
Αυτές οι στατιστικές κρύβουν όμως κάποια λάθη, τα οποία φαίνονται στο τέλος της χρονιάς.
Αυτό που γίνεται κάθε μήνα, είναι να παίρνουμε τα φετινά νούμερα και να τα συγκρίνουμε με τα περσινά, του ίδιου μήνα. Αυτό όμως που δεν βλέπουμε είναι οι ημέρες του μήνα.
Στους περισσότερους είναι γνωστό ότι το αεροδρόμιό μας δεν έχει σταθερή κίνηση κάθε μέρα της εβδομάδας, με το Σάββατο να κατέχει τα σκήπτρα, την Παρασκευή και τη Δευτέρα να ακολουθούν. Το Σάββατο έχει κίνηση από Γερμανία, Σκανδιναβία , ενώ η Παρασκευή είναι η ημέρα των Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μετεπιβιβάζονται στο κρουαζιερόπλοιο.
Έτσι λοιπόν, ο φετινός Αύγουστος, ο οποίος έχει 4 Παρασκευές, ενώ ο περσινός είχε 5, θα δείξει κάποιες χιλιάδες λιγότερους Βρετανούς, ενώ αντίστοιχα η μια επιπλέον Δευτέρα θα δείξει κάποιες άλλες εθνικότητες με μεγαλύτερο πρόσημο από το πραγματικό. Επειδή όμως την Παρασκευή, διακινούνται περισσότεροι επιβάτες από την Δευτέρα, το συνολικό ποσοστό αφίξεων θα είναι μειωμένο.
Με τον ίδιο τρόπο ο φετινός Οκτώβριος θα δείξει περισσότερες αφίξεις με αυξημένο το ποσοστό των Γερμανών, λόγω του ενός επιπλέον Σαββάτου.
Δεν έχει λοιπόν ιδιαίτερα μεγάλη αξία η βιαστική σύγκριση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων, πόσο μάλλον η ερμηνεία των διαφορών ανά εθνικότητα, αφού μια μέρα κάνει τη διαφορά. Το «ταμείο» θα γίνει στο τέλος της τουριστικής σαιζόν !!!

 

 

 

* Είναι ηλεκτρονικός μηχανικός στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας & ενεργός Κερκυραίος πολίτης"

 

 
Το μέλλον του αεροδρομίου μας Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: CorfuPress.com   Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 21:39

Ο χρόνος κυλάει, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι εξαγγελίες περί ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας έχουν μείνει στο παρασκήνιο, μέσα στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί, με τις απανωτές εκλογές και την ακυβερνησία, αλλά και την ανασφάλεια που νοιώθουν τόσο οι συμπατριώτες μας όσο και οι ξένοι που ίσως ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τέτοιες ευκαιρίες.

Μα γιατί «ευκαιρίες»? Μα, αν αληθεύουν κάποια από τα σενάρια που κυκλοφορούν και μιλάνε για ποσά της τάξης των 50 εκ. για να αναλάβει κάποιος την εκμετάλλευση του αεροδρομίου μας για τα επόμενα 30-50 χρόνια, τότε δεν είναι μόνο ευκαιρία, είναι να σου κάτσει το Lotto μετά από 15 τζάκποτ. Και είναι απλό. Με όση κακομοιριά έχουμε σήμερα και λειτουργεί το αεροδρόμιο με όλα τα προβλήματά του, τη δυσκινησία και την έλλειψη χρημάτων που δεν αφήνουν να τελειώσουν τα ημιτελή έργα, τα οποία θα έφερναν και άλλα έσοδα , το αεροδρόμιο φέρνει περίπου 17εκ το χρόνο. Αρα, σε 3-4 χρόνια, «χαλαρά» θα έχει ξεπεράσει το κόστος εξαγοράς του. Μα τότε με τόσα λεφτά που έχετε γιατί δεν το λειτουργείτε καλύτερα θα έλεγε κάποιος λογικός αναγνώστης ? Γιατί δεν τελειώνετε επιτέλους την επέκταση της πίστας, τη σύνδεση του υποσταθμού, δεν βελτιώνετε τις υποδομές με τόσα που βγάζει? μα, απλά, τα χρήματα δεν μένουν εδώ, φεύγουν κατευθείαν και πάνε στον γενικό κορβανά και μετά χρειαζόμαστε εγκρίσεις και σειρά υπογραφών από την Αθήνα για να αγοράσουμε λάμπες, χαρτί- ναι, ακόμα και χαρτί τουαλέτας – ανταλλακτικά και ότι άλλο χρειάζεται για να λειτουργεί ο «Ιωάννης Καποδίστριας». Κανονικά, τα έσοδα θα έφταναν όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία, την συντήρηση και τη μισθοδοσία, αλλά και τη χρηματοδότηση των έργων, κτιριακές επεκτάσεις και ότι άλλο θα χρειαζόταν για να αποτελεί το αεροδρόμιο το στολίδι του νησιού. Αλλά για τα ημιτελή έργα, ας μην αναφερθούμε καλύτερα, γιατί και εμείς οι ίδιοι οι Κερκυραίοι φροντίζουμε να «βγάζουμε τα μάτια μας». Αυτή η έρημη η παράκαμψη είναι πλέον ανέκδοτο και ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι διαβεβαιώσεις του πρώην αλλά και του νύν Δημάρχου για άμεση και γρήγορη λύση, ώστε η νέα σαιζόν να μη μας βρεί με τα φανάρια να δίνουν προτεραιότητα στα αεροπλάνα… μόνο που έχουν περάσει δύο και τρείς σαιζόν και δεν βλέπουμε καμία κίνηση.

Εκτός απροόπτου, στο πρώτο τετράμηνο του 2013, όπως λέει και το Μνημόνιο 2, θα ανακηρυχτεί ο πλειοδότης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου μας, ίσως και μαζί με κάποια άλλα μικρότερα θυμίζοντας κάπως τις ευκαιρίες των παγωτών στα super market «μαζί με μια μεγάλη συσκευασία παίρνετε και στη μισή τιμή και 2 μικρότερες συσκευασίες για ατελείωτη απόλαυση». Μόνο που εδώ η απόλαυση αντικαθίσταται από τη λέξη «κέρδος».

Περα από την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση, δεν μας έφτανε που δεν έχουμε αρκετό χώρο parking για να φιλοξενούμε περισσότερα αεροπλάνα, charter και ιδιωτικά, που θα έφερναν επιπλέον έσοδα και θα τόνωναν την οικονομία του νησιού, είχαμε για μια ακόμα χρονιά την απόφαση του υπουργού μεταφορών να απαλλάσσει από τα τέλη που πληρώνουν τα αεροσκάφη για την προσγείωση, παραμονή και απογείωση με το σκεπτικό ότι έτσι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στις εταιρείες να μας επιλέξουν. Γιατί οι γνώστες ξέρουν ότι

μόνο οι αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν από αυτό το δωράκι, αφού η μείωση ανά επιβάτη είναι μικρή και δεν μειώνει την τιμή του εισιτηρίου του. Συνολικά όμως , το ποσό που χαρίζεται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια της χώρας γλυτώνουν κάποια εκατομμύρια, μειώνοντας παράλληλα το ποσό των εσόδων κάθε αεροδρομίου. Η απόφαση βέβαια αφορά μόνο τα κρατικά αεροδρόμια, το « Βενιζέλος» δεν πτοείται, κρατάει σταθερά τη θέση του ενός από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Το χειμώνα βέβαια κάνει κάποιες προσφορές για προσέλκυση πελατών, κάτι αντίστοιχο με αυτά που έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια, την μείωση δηλαδή στο μισό του «σπατόσημου», για τους χειμερινούς μήνες με την ελπίδα να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος. Αυτό όμως δεν έχει εισακουστεί ως σήμερα, ίσως γιατί η πρόταση έγινε από συλλόγους και όχι από συμβούλους !

Και τι με πειράζει η μείωση των εσόδων,αν όντως είναι για καλό? Σκέφτομαι, ότι θα έρθει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον που ύστερα από την ιδιωτικοποίηση του «Καποδίστρια» θα υπάρξουν φωνές που θα λένε ότι « Ορίστε, ο ιδιώτης με τη σωστή διαχείρισή του φέρνει πολύ περισσότερα έσοδα από ότι έφερνε το κράτος, όταν αυτό ήταν ο manager. Και αυτοί που θα κουνάνε πρώτοι το δάκτυλο, θα είναι αυτοί που υπέγραφαν τέτοιες αποφάσεις για μειώσεις και απαλλαγές, ή αυτοί που δεν προχώρησαν τα έργα υποδομών, ποντάροντας σε αυτό που ο Μητσοτάκης πολύ σοφά έχει πει «Οι Έλληνες ξεχνάνε εύκολα». Όπως εύκολα οι κερκυραίοι θα έχουν ξεχάσει τις εξαγγελίες βουλευτή και πρώην υπουργού για νέο αεροδρόμιο στη Λευκίμμη, ακόμα και όταν είχε ήδη «βγει στον αέρα» η πρόθεση εκχώρησης της εκμετάλλευσης του υπάρχοντος αεροδρομίου σε ιδιώτη. Ενός αεροδρομίου, που σύμφωνα με τον βουλευτή «έχει φάει τα ψωμιά του». Μήπως θα πρέπει ο βουλευτής να εξηγήσει αν ποτέ είναι δυνατόν να αναλάβει κάποιος ιδιώτης με σύμβαση 30-40-50 χρόνων, τη λειτουργία του υπάρχοντος και παράλληλα να υλοποιούνται σχέδια για κατασκευή νέου !

Η μόνη ελπίδα είναι να αναλάβει μια κυβέρνηση που δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί με κομματικούς στρατούς, να διορίζει ημετέρους σε θέσεις κλειδιά, όλα αυτά τα γνωστά σε όλους μας, που είναι υπεύθυνα για την κακή κατάσταση των κρατικών υποδομών, αλλά επιτέλους να δώσει την ευκαιρία σε πραγματικούς manager να αναλάβουν και να διαχειρίζονται τα έσοδα και τα έξοδά τους, με σωστό έλεγχο, σχεδιασμό και στόχους, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί άλλο πούλημα και άλλο ξεπούλημα και εδώ στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε συνηθίσει το δεύτερο !!!

 
Το στατιστικό στοιχείο των διανυκτερεύσεων Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ   Ημερομηνία δημοσίευσης: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 00:04

roussos-dimitris

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία σχετικά με την ορθότητα των στοιχείων που δίνονται από το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Οι αριθμοί μιλούν για αυξήσεις και μάλιστα αρκετά καλά ποσοστά, σε σχέση με πέρσι που επίσης είχε αυξημένη κίνηση. Ο αντίλογος και η γκρίνια απαντά ότι μάλλον δεν είναι σωστοί οι αριθμοί ή κάποιοι λένε ψέματα- ναι, το ακούσαμε και αυτό- γιατί η εικόνα που βλέπουμε δεν αντικατοπτρίζει αυτές τις αυξήσεις.
« Μα, που πηγαίνουν αυτοί οι τουρίστες, εμείς πάντως δεν τους βλέπουμε» λένε πολλοί.
«Τους παίρνουν απέναντι στην Αλβανία, στην Πάργα και στα κρουαζιερόπλοια και έτσι δεν πρέπει να μετρούν ως αφίξεις», λένε κάποιοι άλλοι.
Από κανέναν όμως δεν άκουσα τη μαγική λέξη και αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτές τις αράδες. Και αυτή είναι « ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ» !!
Παλαιότερα, ο ΕΟΤ είχε τη δυνατότητα να συλλέγει στοιχεία και να μετράει τις διανυκτερεύσεις, το μοναδικό αξιόπιστο στοιχείο που έδειχνε την ουσιαστική τουριστική κίνηση στο νησί. Αυτό, πλέον δεν γίνεται και τα στοιχεία από το αεροδρόμιο και το λιμάνι  είναι τα μοναδικά στοιχεία προς σύγκριση.
Τα νούμερα είναι σωστά, και πέρυσι είχαμε τον ίδιο κόσμο που πήγαινε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο λιμάνι και έτσι η σύγκριση δεν είναι λανθασμένη. Όμως κάθε χρόνο οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κάθονται όλο και λιγότερες μέρες. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη δεκαετία του 70 και του 80 που τα τσάρτερ ερχόταν και η λίστα των επιβατών ήταν η ίδια που έφευγε ύστερα από 15 μέρες. Μετά, οι περιορισμοί σταμάτησαν και φτάσαμε στο 2013 που οι 2 μεγάλες εταιρείες χαμηλού κόστους, η EasyJet  και η Ryanair φέρνουν τουρίστες από όλη την Ευρώπη, ακόμα και από προορισμούς που δεν είχαμε προηγούμενη κίνηση. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα  να μείνουν 3-4-5 μέρες με την πλειοψηφία να φτάνει την 1 εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν  έχουμε μεγάλα ποσοστά επισκεπτών που θα έμεναν εδώ για 2 εβδομάδες.  
Και δεν είναι σώνει και καλά ακριβό το νησί μας, το πρόβλημα το έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν, να πάρουν άδεια , όπως έκαναν 20 χρόνια πρίν.
Κόσμος υπάρχει, κινείται στους δρόμους, αλλά δεν μπαίνει στα μαγαζιά να αγοράσει ,αφού το «βαλάντιό» του δεν το επιτρέπει. Έχουμε δει τουρίστες , ερχόμενοι με τα αυτοκίνητά τους ή λεωφορεία να φέρνουν μαζί τους ακόμα και εμφιαλωμένο νερό, δεν τολμάνε να επισκεφτούν ταβέρνες  και  αρκούνται σε τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ. Σε συνδυασμό δε και με την μεγάλη πτώση του εγχώριου τουρισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης, αντικρίζουμε άδεια εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, ακόμα και σε κεντρικά σημεία, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε γεμάτα κόσμο.
Έτσι, λοιπόν, αντί να φαγωνόμαστε για την ορθότητα ή μη των στοιχείων με τις αφίξεις τουριστών, ας μετρήσουμε πόσοι διαφορετικοί τουρίστες θα περάσουν φέτος από ένα κρεβάτι ξενοδοχείου και τότε θα καταλάβουμε ότι πάλι καλά που έχουμε την αριθμητική αύξηση, γιατί  αλλιώς θα υπέφεραν ακόμα περισσότεροι κλάδοι του τουρισμού.
 Με την ευχή για περισσότερες διανυκτερεύσεις λοιπόν….!!

 
Το μέλλον του αεροδρομίου μας Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αρθρογράφος: CorfuPress.com   Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 21:40

Ο χρόνος κυλάει, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι εξαγγελίες περί ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας έχουν μείνει στο παρασκήνιο, μέσα στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί, με τις απανωτές εκλογές και την ακυβερνησία, αλλά και την ανασφάλεια που νοιώθουν τόσο οι συμπατριώτες μας όσο και οι ξένοι που ίσως ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τέτοιες ευκαιρίες.

Μα γιατί «ευκαιρίες»? Μα, αν αληθεύουν κάποια από τα σενάρια που κυκλοφορούν και μιλάνε για ποσά της τάξης των 50 εκ. για να αναλάβει κάποιος την εκμετάλλευση του αεροδρομίου μας για τα επόμενα 30-50 χρόνια, τότε δεν είναι μόνο ευκαιρία, είναι να σου κάτσει το Lotto μετά από 15 τζάκποτ. Και είναι απλό. Με όση κακομοιριά έχουμε σήμερα και λειτουργεί το αεροδρόμιο με όλα τα προβλήματά του, τη δυσκινησία και την έλλειψη χρημάτων που δεν αφήνουν να τελειώσουν τα ημιτελή έργα, τα οποία θα έφερναν και άλλα έσοδα , το αεροδρόμιο φέρνει περίπου 17εκ το χρόνο. Αρα, σε 3-4 χρόνια, «χαλαρά» θα έχει ξεπεράσει το κόστος εξαγοράς του. Μα τότε με τόσα λεφτά που έχετε γιατί δεν το λειτουργείτε καλύτερα θα έλεγε κάποιος λογικός αναγνώστης ? Γιατί δεν τελειώνετε επιτέλους την επέκταση της πίστας, τη σύνδεση του υποσταθμού, δεν βελτιώνετε τις υποδομές με τόσα που βγάζει? μα, απλά, τα χρήματα δεν μένουν εδώ, φεύγουν κατευθείαν και πάνε στον γενικό κορβανά και μετά χρειαζόμαστε εγκρίσεις και σειρά υπογραφών από την Αθήνα για να αγοράσουμε λάμπες, χαρτί- ναι, ακόμα και χαρτί τουαλέτας – ανταλλακτικά και ότι άλλο χρειάζεται για να λειτουργεί ο «Ιωάννης Καποδίστριας». Κανονικά, τα έσοδα θα έφταναν όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία, την συντήρηση και τη μισθοδοσία, αλλά και τη χρηματοδότηση των έργων, κτιριακές επεκτάσεις και ότι άλλο θα χρειαζόταν για να αποτελεί το αεροδρόμιο το στολίδι του νησιού. Αλλά για τα ημιτελή έργα, ας μην αναφερθούμε καλύτερα, γιατί και εμείς οι ίδιοι οι Κερκυραίοι φροντίζουμε να «βγάζουμε τα μάτια μας». Αυτή η έρημη η παράκαμψη είναι πλέον ανέκδοτο και ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι διαβεβαιώσεις του πρώην αλλά και του νύν Δημάρχου για άμεση και γρήγορη λύση, ώστε η νέα σαιζόν να μη μας βρεί με τα φανάρια να δίνουν προτεραιότητα στα αεροπλάνα… μόνο που έχουν περάσει δύο και τρείς σαιζόν και δεν βλέπουμε καμία κίνηση.

Εκτός απροόπτου, στο πρώτο τετράμηνο του 2013, όπως λέει και το Μνημόνιο 2, θα ανακηρυχτεί ο πλειοδότης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου μας, ίσως και μαζί με κάποια άλλα μικρότερα θυμίζοντας κάπως τις ευκαιρίες των παγωτών στα super market «μαζί με μια μεγάλη συσκευασία παίρνετε και στη μισή τιμή και 2 μικρότερες συσκευασίες για ατελείωτη απόλαυση». Μόνο που εδώ η απόλαυση αντικαθίσταται από τη λέξη «κέρδος».

Περα από την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση, δεν μας έφτανε που δεν έχουμε αρκετό χώρο parking για να φιλοξενούμε περισσότερα αεροπλάνα, charter και ιδιωτικά, που θα έφερναν επιπλέον έσοδα και θα τόνωναν την οικονομία του νησιού, είχαμε για μια ακόμα χρονιά την απόφαση του υπουργού μεταφορών να απαλλάσσει από τα τέλη που πληρώνουν τα αεροσκάφη για την προσγείωση, παραμονή και απογείωση με το σκεπτικό ότι έτσι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στις εταιρείες να μας επιλέξουν. Γιατί οι γνώστες ξέρουν ότι

μόνο οι αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν από αυτό το δωράκι, αφού η μείωση ανά επιβάτη είναι μικρή και δεν μειώνει την τιμή του εισιτηρίου του. Συνολικά όμως , το ποσό που χαρίζεται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια της χώρας γλυτώνουν κάποια εκατομμύρια, μειώνοντας παράλληλα το ποσό των εσόδων κάθε αεροδρομίου. Η απόφαση βέβαια αφορά μόνο τα κρατικά αεροδρόμια, το « Βενιζέλος» δεν πτοείται, κρατάει σταθερά τη θέση του ενός από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Το χειμώνα βέβαια κάνει κάποιες προσφορές για προσέλκυση πελατών, κάτι αντίστοιχο με αυτά που έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια, την μείωση δηλαδή στο μισό του «σπατόσημου», για τους χειμερινούς μήνες με την ελπίδα να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος. Αυτό όμως δεν έχει εισακουστεί ως σήμερα, ίσως γιατί η πρόταση έγινε από συλλόγους και όχι από συμβούλους !

Και τι με πειράζει η μείωση των εσόδων,αν όντως είναι για καλό? Σκέφτομαι, ότι θα έρθει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον που ύστερα από την ιδιωτικοποίηση του «Καποδίστρια» θα υπάρξουν φωνές που θα λένε ότι « Ορίστε, ο ιδιώτης με τη σωστή διαχείρισή του φέρνει πολύ περισσότερα έσοδα από ότι έφερνε το κράτος, όταν αυτό ήταν ο manager. Και αυτοί που θα κουνάνε πρώτοι το δάκτυλο, θα είναι αυτοί που υπέγραφαν τέτοιες αποφάσεις για μειώσεις και απαλλαγές, ή αυτοί που δεν προχώρησαν τα έργα υποδομών, ποντάροντας σε αυτό που ο Μητσοτάκης πολύ σοφά έχει πει «Οι Έλληνες ξεχνάνε εύκολα». Όπως εύκολα οι κερκυραίοι θα έχουν ξεχάσει τις εξαγγελίες βουλευτή και πρώην υπουργού για νέο αεροδρόμιο στη Λευκίμμη, ακόμα και όταν είχε ήδη «βγει στον αέρα» η πρόθεση εκχώρησης της εκμετάλλευσης του υπάρχοντος αεροδρομίου σε ιδιώτη. Ενός αεροδρομίου, που σύμφωνα με τον βουλευτή «έχει φάει τα ψωμιά του». Μήπως θα πρέπει ο βουλευτής να εξηγήσει αν ποτέ είναι δυνατόν να αναλάβει κάποιος ιδιώτης με σύμβαση 30-40-50 χρόνων, τη λειτουργία του υπάρχοντος και παράλληλα να υλοποιούνται σχέδια για κατασκευή νέου !

Η μόνη ελπίδα είναι να αναλάβει μια κυβέρνηση που δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί με κομματικούς στρατούς, να διορίζει ημετέρους σε θέσεις κλειδιά, όλα αυτά τα γνωστά σε όλους μας, που είναι υπεύθυνα για την κακή κατάσταση των κρατικών υποδομών, αλλά επιτέλους να δώσει την ευκαιρία σε πραγματικούς manager να αναλάβουν και να διαχειρίζονται τα έσοδα και τα έξοδά τους, με σωστό έλεγχο, σχεδιασμό και στόχους, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί άλλο πούλημα και άλλο ξεπούλημα και εδώ στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε συνηθίσει το δεύτερο !!!