Αναβάλλεται για Σεπτέμβρη (και βλέπουμε;) ο έλεγχος της Ε.Ε. στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης... PDF Εκτύπωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Πολιτική
Κείμενο: CorfuPress com on Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 22:38   

Αντί 31/5 η έλευση ορίστηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Δριμύτατη κριτική από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.


Την αποκάλυψη κάνει το paramythia-online.gr αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για 28 – 31/5/2013 επίσκεψης, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμενόταν να επισκεφθεί εκτός της Ν. Κέρκυρας και τους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς, Γραμματικού, Μεγαλόπολης και Ηγουμενίτσας.
H επιτροπή αναφορών ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές – Επιθεωρητές που ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους, πως το ταξίδι στην Ελλάδα αναβάλλεται, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση για τους λόγους της αναβολής.
Ωστόσο σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, η αναβολή προέκυψε μετά από πιέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Ν. Χουντής με επιστολή του, που αποκαλύπτει η paramythia-online.gr, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. M. Schulz, κάνει λόγω για χειρισμούς που πλήττουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ σημειώνει ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το  Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο.

Η επιστολή Χουντή
Η επιστολή του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ανακοινώθηκε χθες ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις  28-31 Μάιου 2013 Διερευνητική Αποστολή (Fact Finding Mission) της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα, η οποία θα διερευνούσε καταγγελίες για κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόδηλα σφάλματα σε έργα «διαχείρισης» απορριμμάτων στην Ελλάδα, όπως έκανε στο παρελθόν και για την Ιταλία.  Το αίτημα για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής είχε τεθεί από Αναφορά που υπέγραφαν 2250 περίπου κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού από το 2011. Ταυτόχρονα η Επιτροπή είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ήδη καταρτίσει, να επισκεφτεί εκτός από το Γραμματικό την Μεγαλόπολη και την Κέρκυρα, περιοχές για τις οποίες είχε επίσης δεχτεί σχετικές καταγγελίες.  
Προχθές (20/5/2013) με πληροφόρησαν από την Αθήνα, ότι το θέμα της Διερευνητικής Αποστολής και ειδικά η παρουσία της στο Γραμματικό απασχόλησε το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε υπουργικό επίπεδο και ότι αναζητείτο τρόπος προκειμένου να πειστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη.  Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στη γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών στις 20/5 ώρα 7 μ.μ., οι οποίοι βρίσκονταν σε μεταξύ τους σύσκεψη για την οργάνωση της Αποστολής και έλαβα καθησυχαστικές απαντήσεις.
Την επόμενη μέρα, 21/5/2013,  μου ανακοινώθηκε προφορικά η αναβολή, για τον Σεπτέμβρη, της προγραμματισμένης Διερευνητικής Αποστολής, λόγω αδυναμίας κάποιων μελών να συμμετάσχουν.  Σήμερα 22/5/2013 μου στάλθηκε και σχετική επιστολή από την Επιτροπή Αναφορών.
Σημειώνω ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το  Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο.  Σας ενημερώνω επίσης ότι η αναβολή συμπίπτει με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)  Γραμματικού, είναι έτοιμο να ανακοινώσει τον τελικό μειοδότη εντός των προσεχών ημερών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.
Αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε,  ότι οι εν λόγω χειρισμοί πλήττουν καίρια όχι μόνο το κύρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εμφανίζεται στην συνείδηση των πολιτών να υποκύπτει στις πιέσεις κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα «επενδυτικά» σχέδια (κατασκευαστικά και διαχείρισης απορριμμάτων) αδιαφορώντας πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το δημόσιο συμφέρον.
Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι θα περιφρουρήσετε το κύρος του Κοινοβουλίου μας και θα διερευνήσετε σε βάθος αυτή την υπόθεση.
Με εκτίμηση, Νικόλαος Χουντής, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL, μέλος της Επιτροπής Αναφορών»

 

Με πληροφορίες από το paramythia-online.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com