Βαρύ πρόστιμο για σωρεία παραβάσεων στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου PDF Εκτύπωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Κοινωνία
Κείμενο: CorfuPress com on Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 00:10   


Αισθανόμαστε δικαιωμένοι λένε οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι. 290.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας για 16 παραβάσεις.


Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου:
«Δικαίωση αισθάνονται σήμερα όλοι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου, αλλά και όσοι συνειδητοποιημένοι Κερκυραίοι υπήρξαν αρωγοί στους πολυετείς αγώνες μας στην προσπάθεια να καταδείξουμε ότι στο Τεμπλόνι τόσα χρόνια αντί για την κατασκευή ενός σύγχρονου ΧΥΤΑ, όπως πολλάκις μας υποσχέθηκαν, έχοντας προς τούτο εισπράξει αρμόδιοι φορείς, εργολάβοι και υπεργολάβοι πολλά δις δραχμές, το μόνο που επετεύχθη είναι η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού καρκινώματος που καθημερινά εξαπλώνεται και μας απειλεί όλους μηδενός εξαιρουμένου, γεγονός που υποδηλώνει την ανεπάρκεια του πλέον αρμόδιου φορέα, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού να διαχειριστεί την κατάσταση.
Κατόπιν λοιπόν της υπ' αρ. Πρωτ. Οικ. 3173/12.12.2012 Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης της Ε.Υ.Ε.Π. /Τ.Ν.Ε./Υ.Π.Ε.Κ.Α., η οποία κάνει λόγο για 16 παραβάσεις των ισχυουσών διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων από πλευράς του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Ν. Κέρκυρας, έρχεται αν και καθυστερημένα σήμερα η υπ' αρ. Πρωτ. Οικ. 1763/19.06.2013 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρίου Καλαφάτη, η οποία επιβάλλει πρόστιμο, ύψους 290.000 ΕΥΡΩ στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Ν. Κέρκυρας για τις ως άνω παραβάσεις που αφορούν ουσιαστικά την πλημμελή κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας, έχοντας μάλιστα η Ε.Υ.Ε.Π. εισηγηθεί προ 6μήνου (υπ' αρ. Πρωτ. Οικ. 120/17-01-2013 έγγραφο) την επιβολή του ανωτέρω προστίμου στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα οι παραβάσεις με τα επιμέρους επιβαλλόμενα πρόστιμα έχουν ως ακολούθως:
Παράβαση 1η : Λειτουργία ΧΥΤΑ χωρίς άδεια ( πρόστιμο 9.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 2η: Διάθεση αφυδατωμένης λυματολάσπης χωρίς σχετική έγκριση (πρόστιμο 19.800 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 3η: Λειτουργία ΧΥΤΑ χωρίς άδεια και όρους για την επεξεργασία και διάθεση των υγρών του αποβλήτων (πρόστιμο 21.800 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 4η: Πλημμελής υλοποίηση έργων πυρασφάλειας-πυροπροστασίας (πρόστιμο 14.400 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 5η: Μερική υλοποίηση και μη λειτουργία του χώρου εκφόρτωσης φορτίων για δειγματοληψία (οπτικό-μακροσκοπικό έλεγχο). (πρόστιμο 9.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 6η : Ελλιπής περιμετρική δεντροφύτευση (πρόστιμο 18.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 7η : Μη έκπλυση τροχών εξερχόμενων απορριμματοφόρων (εισηγούμενο πρόστιμο 9.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 8η: Εξόρυξη εδαφικού υλικού επικάλυψης των απορριμμάτων από μη αδειοδοτημένο χώρο
(πρόστιμο 27.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 9η : Μη προβλεπόμενη απόθεση απορριμμάτων στο κορεσμένο κύτταρο Α'. Απόθεση εκτός του κυττάρου. (πρόστιμο 14.400 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 10η : Μη ασφαλτόστρωση χώρου προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων (πρόστιμο 9.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 11η : Μερική κατασκευή περιμετρικής τάφρου απορροής ομβρίων (πρόστιμο 18.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 12η : Μη κατασκευή έργων συλλογής μεταφοράς και διαχείρισης βιοαερίου στο κύτταρο Α'. Κατασκευαστικές ελλείψεις και αστοχίες των έργων συλλογής βιοαερίου στο κύτταρο Γ. (πρόστιμο 29.700 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 13η : Κατασκευαστικές και λειτουργικές αποκλίσεις και υπερβάσεις στο κύτταρο Α'
(πρόστιμο 29.700 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 14η : Διαρροές στραγγισμάτων από τα κύτταρα Α' και Γ' και διαφυγή μέρους αυτών σε παρακείμενους φυσικούς αποδέκτες. (πρόστιμο 27.000 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 15η : Ακάλυπτα απορρίμματα επί μακρόν στο κύτταρο Γ'. (πρόστιμο 7.200 ΕΥΡΩ).
Παράβαση 16η : Κατασκευαστικές και λειτουργικές αποκλίσεις και αστοχίες των έργων στεγάνωσης στο κύτταρο Γ'. (πρόστιμο 27.000 ΕΥΡΩ).

Και αφού πλέον οι όποιες τακτικές στρουθοκαμηλισμού παρέλκουν, εφόσον η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως ανωτέρω με την επίσημη σφραγίδα της Ε.Υ.Ε.Π. και την βεβαιωθείσα επιβολή του προστίμου των 290.000 ΕΥΡΩ, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει μία και καλή το τοπίο και να αναληφθούν οι αναλογούσες ευθύνες από τους ιθύνοντες, διαχειριστές τόσων χρόνων της κατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, οι οποίοι καταχρώμενοι το δημόσιο χρήμα, αλλά κυρίως την ανοχή μας, φρόντισαν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τις ζωές όλων των κερκυραίων.
Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι του Τεμπλονίου δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων και καλούν κάθε κερκυραίο δημότη να αναρωτηθεί ¨τις πταίει;¨ και τούτο διότι αυτός που φταίει υποχρεούται την στιγμή ετούτη να πληρώσει».

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com