Οι ζυγισμένοι και οι… αδίστακτοι PDF Εκτύπωση
ΣΤΗΛΕΣ | Ηλίας Βαλάρης
Κείμενο: ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΡΗΣ on Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 21:15   

Τα γεγονότα έχουν πάντα τη θετική  και την αρνητική αποτίμησή τους. Αυτό στην πολιτική το γνωρίζουν πολύ καλά και σύμφωνα με το ζύγι που έχουν κρίνουν και πράττουν. Το πώς κλείσανε την ΕΡΤ, τι σηματοδοτεί η πράξη, αν είναι δημοκρατικό ή μη να είστε σίγουροι, ότι όσο κι αν μας απασχολεί, υπολείπεται κατά πολύ των σκέψεων του κλειστού πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου. Αυτό που βάρυνε στην απόφαση δεν είναι καν η πίεση από την τρόικα, για τις απολύσεις. Αντίθετα το θέμα ήταν να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει τον έλεγχο των εξελίξεων, όσο τρομακτικές κι αν είναι στα αποτελέσματά τους.
Ο Σαμαράς έχοντας χάσει το πλεονέκτημα του success story, μετά το στραπάτσο της αποχώρησης των ρώσων από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και προφανώς γνωρίζοντας ότι και η ΔΕΣΦΑ θα πήγαινε άπατη, αφού φαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν ενέκρινε την πώλησή της στους Αζέρους, λόγω χαμηλού τιμήματος, γνώριζε ότι για να παραμείνει στο παιγνίδι της διακυβέρνησης της χώρας, θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη πυγμή, ώστε να καθηλώσει τους πολίτες, που φουντώνουν  από αγανάκτηση για τη διάψευση της ιστορίας που τους διηγήθηκε.
Ξέρει άλλωστε ότι το κύμα οργής που θα προκαλέσουν σε κανένα μήνα τα εκκαθαριστικά της εφορίας, μόνο με το δέος (πιθανώς και τον τρόμο) θα καταφέρει  να το αντιμετωπίσει.
Κι αυτό σημαίνει επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας απέναντι σε ένα οργανισμό, που ουδείς τολμούσε μέχρι πρότινος να αγγίξει, όχι τόσο λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της διαπλοκής του με τα κέντρα εξουσίας. Γι’ αυτό το λόγο είδαμε να καταφτάνουν τα ΜΑΤ τόσο γρήγορα και τόσο αποφασισμένα, με εντολές να επιβάλλουν σιωπή στο δημόσιο ΜΜΕ.
Αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση με ή χωρίς της συνοχή των εταίρων της, ότι δηλαδή όποια αντίδραση κι αν ετοιμάζουν οι πολίτες ή οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ενώπιον των ΜΑΤ  και της αναλγησίας του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν ουσιαστικά αποτελούν τη μαγιονέζα πάνω από το ψάρι, που κρύβει τη σαπίλα του βασικού υλικού.
Ακόμα και για την αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων του πρέπει να ζύγιασε τα πράγματα, αν και ενδεχομένως οι υψηλοί τόνοι και το μέτωπο που δημιουργήθηκε να εξέπληξαν ελαφρώς τους γαλάζιους.
Το ουσιαστικό είναι ότι ζύγιασαν τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση και να είστε σίγουροι, ότι θα κατέληξαν ότι κάτι τέτοιο δεν τους απειλεί. Μπορεί βέβαια να κάνουν λάθος, αφού όπως θα γνωρίζετε, στη ΝΔ συνηθίζουν να καταλήγουν σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Αλλά η ουσία είναι ότι όταν θα έπεσε στο τραπέζι το θέμα πρόωρων εκλογών, θεώρησαν ότι οι δύο εταίροι τους δεν έχουν ούτε τα κότσια, ούτε το κουράγιο να τους ρίξουν. Για το λόγο αυτό άλλωστε στις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης τέθηκε η απειλή για πρόωρες εκλογές.
Βλέπετε, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ούτε ο Βενιζέλος μπορεί να πάει σε εκλογές τώρα και να κινδυνεύσει να μείνει εκτός Βουλής, ούτε ότι ο Κουβέλης θα αποτολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση και στη συνέχεια να πληρώσει το τίμημα της συνεργασίας του με τη δεξιά για την εφαρμογή των μνημονίων.
Αντιστοίχως, όλα δείχνουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ που φλυαρεί και εκτελεί πολιτικές πιρουέτες δεν επιθυμεί να πέσει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, γι’αυτό και δεν προχώρησε σε πρόταση μομφής, ώστε να διευκολύνει κι όλους τους διαφωνούντες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι δεν κινδυνεύει να πέσει και γι’ αυτό παίζει το χαρτί του πολιτικού τσαμπουκά, με μεγάλες πιθανότητες να το κερδίσει. Άλλωστε υπολογίζει ότι όποιος τον ρίξει από Πρωθυπουργό, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, θα χρεωθεί και το οικονομικό ναυάγιο, που θ’ ακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία, που δεν πρόκειται να είναι ήρεμη και πολιτισμένη.
Κρατώντας λοιπόν στα χέρια του το ισχυρό χαρτί του εκλογικού εκβιασμού ο κ. Σαμαράς επενδύει πλέον  στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού όπου ο τρόμος θα σκιάζει την κοινωνία και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του θα έχουν το ρόλο αποκλειστικά και μόνο των δύο κυριών επί τιμής στους αυτοκρατορικούς διαδρόμους που θα ξεδιπλώνει την πολιτική του. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η ευαρέσκεια που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας για την απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά και η ταχύτητα με την οποία ανέπτυξε τους πραιτοριανούς του ο κ. Δένδιας.
Μένει να δούμε αν οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι καταφέρουν να πράξουν την υπέρβαση της ασημαντότητας, που τους επεφύλαξε ο κ. Σαμαράς.
Ας δούμε σήμερα, αν υπήρξε επανάσταση των μικρών ή αν κάποιοι δεν δικαιολογούν επ’ ουδενί το πολιτικό βάρος που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com