Οψόμεθα περί Φ.Π.Α. PDF Εκτύπωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Άρθρα
Κείμενο: ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΙΚΑΛΕΦ on Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 00:41   


ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΙΚΑΛΕΦ

Αν ο κ.Σαμαράς αύξανε το Φ.Π.Α. θα μιλούσαμε για καταστροφική πολιτική, αν παρέμενε σταθερός στο 23% θα μιλούσαμε για μια οικονομία στην κατάψυξη, τώρα που μειώνεται για ένα εξάμηνο πιλοτικά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές.
Όταν προ διετίας η πορεία του φόρου ήταν αντίθετη από τη σημερινή και από το 13% σκαρφάλωσε στο 23%, παρατηρήθηκε επιβάρυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2011 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 κυρίως από την ομάδα «εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία», όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών 2,5% με επίπτωση στον δείκτη σχεδόν τρία δέκατα. Βέβαια η άποψή μου δεν είναι ότι τώρα που ο Φ.Π.Α. επανέρχεται στα επίπεδα του 13% θα καταγραφεί ανάλογη πτώση και στις τιμές. Κακά τα ψέματα, είναι αλήθεια ότι ο μέσος επιχειρηματίας του κλάδου στη χώρα δεν περνάει πολύ εύκολες στιγμές. Ο τζίρος και η κίνηση στον κλάδο του επισιτισμού έχει δεχθεί συρρίκνωση κατά 37% στη διετία 2011-2012.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με την συγκεκριμένη μείωση του Φ.ΠΑ. μπορεί το κράτος να χάσει άμεσα γύρω στα 60 εκατ. ευρώ έσοδα, όμως σε βάθος διετίας αναμένεται αύξηση του τζίρου κατά 1 δις ευρώ ετησίως και αναπλήρωση μέρους των ήδη 50.000 χαμένων θέσεων εργασίας.
Κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου και ορμώμενος από τους πολύ κακούς οικονομικούς και αριθμητικούς υπολογισμούς των τελευταίων χρόνων (από όπου κι αν πραγματοποιούνται) θα θεωρήσω αυτές τις εκτιμήσεις υπεραισιόδοξες. Ο μέσος επιχειρηματίας δεν πρόκειται βραχυπρόθεσμα να προβεί σε ανάλογη μείωση των τιμών. Η μείωση του Φ.Π.Α. θα δώσει κάποιες αναγκαίες ανάσες στους μαγαζάτορες. Όμως, πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα και με πολύ αργούς ρυθμούς η εν λόγω αποκλιμάκωση φόρου θα οδηγήσει την αγορά σε διαφορετικές ισορροπίες. Άλλωστε η οικονομία είναι ψυχολογία.
Το σημαντικότερο όφελος που μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία με την επιβολή του Φ.Π.Α. στο 13% στην εστίαση είναι μια κάποια βελτίωση της ψυχολογίας. Μετά τις πρώτες ανάσες, πιθανολογώ ο επιχειρηματίας να μπορεί να φανεί πιο συνεπής σε άλλες υποχρεώσεις του, όχι μόνο στο δημόσιο (ασφαλιστικές εισφορές και φόρους) αλλά και απέναντι στους προμηθευτές του. Όπως όλοι γνωρίζουμε η πίστωση στην πιάτσα έχει πάει περίπατο. Τα κανόνια έχουν βαρέσει, ακάλυπτες επιταγές κάνουν πασαρέλα και η εμπιστοσύνη ακόμα και σε μακροχρόνιους συνεργάτες έχει εξαφανισθεί. Έτσι λοιπόν η ψυχολογία μπορεί σταδιακά να βελτιωθεί, να επανέλθει μια σχετική εμπιστοσύνη και να ζεσταθεί λιγάκι η οικονομία.
Ως τότε, βραχυπρόθεσμα το κράτος σίγουρα μπορεί ελαφρώς να είναι ζημιωμένο από πλευράς εσόδων όμως η οικονομία είναι ντόμινο, και στα θετικά γεγονότα αλλά και στα αρνητικά. Το μόνο που απαιτείται είναι μια σχετική ισορροπία και μετρημένοι χειρισμοί.
Αν θεωρούμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρα σήμερα είναι η ανεργία, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή της. Δεν πρόκειται τα πράγματα να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν 4 χρόνια με μια ανάσα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Αν τελικά βέβαια επαληθευθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις και τελικά αποδειχθεί για την οικονομία μια τονωτική ένεση, για ποιό λόγο να μην ξεκινήσουμε τις μειώσεις του Φ.Π.Α. και στις άλλες κατηγορίες; Γιατί να μην μειώσουμε τη φορολόγηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας; Γιατί να μην αποκτήσουμε ένα μακρόχρονο,σταθερό και ελκυστικό για επενδύσεις φορολογικό σύστημα; Αποδείχθηκε κραυγαλέα ότι οι μισθοί των 400 ευρώ δεν δίνουν λύσεις για ανάπτυξη της οικονομίας. Εαν η χώρα θέλει να προχωρήσει σε ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης απαιτείται προ πάντων ευνοικό επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οψόμεθα...

Ο Μαρίνος Μικάλεφ είναι μέλος της πολιτικής κίνησης «δημιουργία, ξανά!»

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com