Το ποτάμι στο Βαλανειό PDF Εκτύπωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Άρθρα
Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΔΟΣ on Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 22:40   

potami-valaneio

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΔΟΣ

Στο χωριό μου,λίγο πιο κάτω απ'το σπίτι μου,υπάρχει ένα ποτάμι.Μικρό ποτάμι, μη φανταστείτε τον Αχελώο..Είναι όμως πανέμορφο !Το χειμώνα, μετά απο βροχή, κατεβάζει απίστευτες ποσότητες νερού και γινεται αδιάβατο, μιας και τα μικρά γεφύρια που υπάρχουν, υπερκαλύπτονται απ'το νερό.Αυτο όμως δεν κρατάει πολύ και τότε μια μικρή βόλτα εκεί,  θα σε φέρει μπροστά σε ενα απίστευτο θέαμα.Κορμοί δέντρων,πλαστικές σακούλες,βαρέλια,κομμένοι σωλήνες,παιδικά καροτσάκια,νεκρά ζώα,μπουκάλια φυτοφαρμάκων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς,θα το βρεί εκεί, στις οχθες του ποταμιού,φερμένο απο όλη τη διαδρομή του.Για αυτά τα πολύχρωμα ευρήματα,φροντίζουν οι αγνοί συμπαθέστατοι κάτοικοι των μικρών γραφικών χωριών της περιοχής.Οταν ήμουν παιδί στο ποτάμι αυτό,η μάνα μου έπλενε τα βαριά ρούχα και τις κουβέρτες μας.Εκεί μας πήγαινε εκδρομή ο δάσκαλος,απο εκεί πότιζαν οι μεγάλοι τα μικρά χωράφια τους,εκεί, απ' την ανοιξη και μετά,ανακάλυπτα ένα μεγάλο κομμάτι της φύσης και ξεδίψαγα όταν διψούσα,.Εκεί, ακόμα και σήμερα κατορθώνουν να ζούν ψάρια, βατράχια, καβούρια , χελώνες χέλια, λιβελούλες και μέχρι πρίν απο λίγα χρόνια ντροπαλές βίδρες.

Χρόνια μετά στο ίδιο μέρος είδα κι εγώ με την σειρά μου την εκπληξη στα μάτια του μικρού μου γιου,όταν του έδειξα αυτόν τον κόσμο που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Όταν τον παρότρυνα να έρθει σε επαφή με το παγωμένο νερό.Όταν του ζήτησα να ακούσει τα λόγια του νερού που σε κάθε πέτρα και σε κάθε εμπόδιο προφέρει.
Εκεί πήγα σήμερα και την μικρή μου κόρη.Όμως τι ντροπη για μένα...Το ποτάμι είναι μαύρο.Η κόρη μου τα ποτάμια τα ζωγραφίζει μπλε.Τίποτα δεν μπορώ να της δείξω,τιποτα δεν φαίνεται ούτε καν οι πέτρες.Τι να της πω;Φαντάζομαι πως θα συμφωνήσετε μαζί μου :την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

" Άκου παιδί μου.Η αλήθεια είναι πως αυτό που ο μπαμπάς λέει ποτάμι, δεν είναι ποτάμι.Δεν έχει σημασία τι σχήμα έχει ή αν έχει ψάρια και χελώνες.Σημασία έχει ότι είναι μικρό.Και τα μικρά ποτάμια στη χώρα μας,αυτοί που ξέρουν, τα βαφτίσανε ρέματα.Εφτιαξαν και ένα νόμο που λέει οτι αν κάτι σου περισσεύει ή δεν το χρειάζεσαι ή δεν έχεις τι να το κάνεις τέλος πάντων, μπορείς να το ρίχνεις στα ρέματα.
Γι αυτό είναι μαύρο.Για να μην βλέπουμε τι έχει μέσα.Τι έχει μέσα;Απόβλητα παιδί μου,έτσι τα λένε.Είναι το νερό που περισσεύει απο τα ελαιοτριβεία. Περισσεύει γιατί οι αγρότες σήμερα θέλουν πιο πολύ λάδι από ότι παλιά. Όλα τα θέλουμε πιο πολλα σήμερα,ακόμη κι εσύ.Θυμάσαι με τα αυτοκόλλητα;Οχι δεν φταίς εσύ.Εγώ φταίω και όλοι οι μεγάλοι.Γιατι οσο μεγαλώνουμε δεν βλεπουμε τα χρώματα.Και κυρίως το κόκκινο, της αγάπης και της ντροπής. Πώς θα ήταν με όλα τα χρώματα μαζι;Διάφανο παιδί μου,διάφανο.Μη κοιτάζεις που κοκκίνισα τώρα,είναι που τρέχαμε να φτάσουμε ως εδώ.Αντε πάμε.Οχι δεν θα ξανάρθουμε.Θα σου φτιάξει ο μπαμπάς ενα πανέμορφο ποτάμι λίγο πριν κοιμηθείς."

Υ. Γ. Δεν απευθύνεται σε όσους πάσχουν απο χρόνια αχρωματοψία,δηλαδή επιθεωρητές περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας, υπουργείο περιβάλλοντος(!!) κλπ.

* κάτοικος Βαλανειού

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com