Μποσκέτο μια απρέπεια αν όχι σκοπιμότητα PDF Εκτύπωση
ΣΤΗΛΕΣ | Κ. Σκιαδόπουλος
Κείμενο: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ** on Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 02:55   

Το καλοκαίρι του 2008 ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας προσέφερε μια υπερσύχρονη παιδική χαρά την οποία και τοποθέτησε εντός του ΜΠΟΣΚΕΤΟΥ, από την μεριά της Μαντρακίνας. Η παιδική αυτή χαρά το κόστος της οποίας ανήλθε στα 15.000 ευρώ περίπου και τοποθετήθηκε με φροντίδα του προαναφερθέντος ομίλου, αυτοδικαίως  περιήλθε και στην κυριότητα της δημοτικής αρχής η οποία  όφειλε ως  κύριος πλέον της εγκατάστασης, εκτός από την επίβλεψή της να έχει και την φροντίδα της συντήρησης .

Πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή κάποιος άθλιος φρόντισε να αφαιρέσει την καλαίσθητη πινακίδα που είχε τοποθετηθεί στην γωνία της περίφραξης δεξιά της εισόδου και η οποία ανέφερε την δωρεά του συγκεκριμένου ομίλου στα μικρά παιδιά της πόλης μας. Η αφαίρεση της πινακίδας, μετά από τέσσερα χρόνια παρουσία της στο συγκεκριμένο σημείο, δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά, καθόσον εάν δεν πρόκειται για  κλοπή, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της εσκεμμένης  ενέργειας  προκειμένου να μη ενημερώνεται ο επισκέπτης του χώρου για τον  φορέα της  δωρεάς.

Αλλά δεν είναι μόνο καταδικαστέα η  αφαίρεση της πινακίδας, αλλά και η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει συνολικά ο χώρος της παιδικής χαράς, ένας χώρος ένας παιδότοπος που αποκλειστικά θα έλεγα χρησιμοποιείται από πολύ μικρά παιδιά και του οποίου την ευθύνη της συντήρησης φέρει  αποκλειστικά η δημοτική αρχή. Εκτός  από την  σε πολλά σημεία ξεβαμμένη  ξυλοκατασκευή, ορατή είναι η έλλειψη και στοιχειώδους  συντήρησης του συνόλου θα έλεγα των κατασκευών της παιδικής χαράς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο  χώρος  κυριολεκτικά σφύζει από μικρούς μπόμπιρες, οι οποίοι μαζί με τους γονείς τους που τους συνοδεύουν, περνάνε ανέμελα αρκετό χρόνο της καθημερινής τους εξόδου.       

Εκτός όμως της παιδικής χαράς το Μποσκέτο διαθέτει επίσης και δύο στρογγυλά ενυδρεία με πολύ όμορφα γλυπτά στο κέντρο τους, καθώς και μια μικρή δεξαμενή – σιντριβάνι , ακριβώς απέναντι της κεντρικής εισόδου. Και τα δύο ενυδρεία, που παλαιότερα διέθεταν  πεντακάθαρο νερό  αλλά και αρκετά χρυσόψαρα, θέαμα που κέντριζε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, σήμερα δυστυχώς διαθέτουν ελάχιστο βρόμικο πράσινο νερό και σάπια φύλλα, τα γλυπτά  τους  βρόμικα  και μαυρισμένα, ενώ  μια άσχημη οσμή  αναδύεται προς   τέρψη βεβαίως των διερχομένων επισκεπτών.  Αλλά και  η δεξαμενή - συντριβάνι απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο, όχι μόνο είναι χωρίς νερό αλλά και το δίκτυο των  σκουριασμένων σωληνώσεών της, χαρακτηριστικό  διακοσμιτικό στοιχείο του χώρου, να αποτυπώνεται σε πρώτο πλάνο στις  αναμνηστικές φωτογραφίες των επισκεπτών, αυτού του μοναδικού και άλλοτε πανέμορφου  ΜΠΟΣΚΕΤΟ .

Συνεχίζοντας δεξιά προς την μεριά της πύλης του φρουρίου, ως γνωστό υπάρχουν για χρήση των επισκεπτών μικρών και μεγάλων και δύο τουαλέτες. Όταν την περασμένη Παρασκευή επισκέφτηκα τον κήπο και προχώρησα προς των χώρο των τουαλετών, βρήκα μπροστά στο χώρο μια ομάδα, αγόρια και κορίτσια  από την Αμερική, που όπως με ενημέρωσαν ήρθαν την Πέμπτη από την Ρώμη με την RAYNAIR και  θα επέστρεφαν στην Ιταλία με την ίδια εταιρία την Κυριακή. Παρατήρησα  όμως ότι δεν πλησίαζαν τις τουαλέτες και μάλιστα παρέμεναν και σε κάποια απόσταση,  και δεν είχαν βέβαια και άδικο καθόσον όπως διαπίστωσα και εγώ όταν πλησίασα,  δεν επρόκειτο για τουαλέτες για ανθρώπους…. λεκάνες χωρίς κάλυμμα, λερωμένες ακόμα και στην επιφάνειά τους, παντελής έλλειψη  χαρτιού υγείας, αλλά και υποτυπώδης ευπρεπισμός του χώρου…. κατόπιν αυτής της εικόνας που αντίκρισα ως πολίτης αυτής της ιστορικής πόλης απομακρύνθηκα με το κεφάλι κάτω  και ντροπιασμένος για την κατάντια μας .

Διερωτώμαι όμως , δεν υπάρχει έστω και ελάχιστη τσίπα , λίγη ντροπή, ελάχιστο ενδιαφέρον , λίγος σεβασμός προς τους πολίτες ντόπιους αλλά και επισκέπτες ;; χαθήκαν όλα ;; τέτοια ανευθυνότητα τέτοια αδιαφορία τέτοια ανικανότητα ;; ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ …γι’ αυτή την κατάντια  μπορεί κάποιος να μου απαντήσει  ; Ίσως όμως μεταξύ των νέων που  προανέφερα να ήταν και κάποιοι από την πόλη της ΒΗΘΛΕΕΜ της Αμερικής, που πρόσφατα ταξίδεψε ο δήμαρχος …  εάν όμως όντως ήταν, τι εικόνα θα μεταφέρουν τα παιδιά αυτά στους καθηγητές τους αλλά και στην τοπική κοινωνία της πόλης τους από την εμπειρία της επίσκεψης τους στην Κέρκυρα; Αλήθεια έχει ποτέ επισκεφτεί το Μποσκέτο ως πολίτης όμως ο κ. Δήμαρχος, αφότου ήρθε και εγκαταστάθηκε στο νησί μας ;  Τα συμπεράσματα τα αφήνω  στους αναγνώστες συμπολίτες μου.

 

* Είναι τέως αερολιμενάρχης

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com