ΕΡΤ@Επίορκοι.gr PDF Εκτύπωση
ΣΤΗΛΕΣ | Δ. Μπινέρης
Κείμενο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΕΡΗΣ on Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 20:06   

Με τρομάζει η ιδέα ότι ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ, έγινε γιατί δεν μπορούσε να συμπληρωθεί ο αριθμός των επίορκων υπαλλήλων, που με επιταγή της τρόικας πρέπει να απολυθούν.

Είναι φρικιαστικό σε μια εποχή που έχουμε φτωχύνει σε αξίες και ιδανικά, να ακούς ότι σκοτώνεται εκείνο που αντιπροσώπευε και ανέδειξε κατά τον καλύτερο τρόπο η ΕΡΤ:

Το αξίωμα της αξιόπιστης ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Όχι βέβαια άτι κατά καιρούς δεν λειτούργησε ως κρατική εταιρεία απέχοντας αρκετά από την έννοια της δημόσιας τηλεόρασης.

Ίσως αυτό να ήταν το αδύναμο σημείο της, που σε κάποιες περιόδους την απαξίωσε.

Η κάθε κυβέρνηση την ήθελε υπό την ιδιοκτησία της και έτσι διόριζε τους δικούς της ανθρώπους, παροπλίζοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Όσες φορές η ΕΡΤ λειτούργησε με διαφορετικό τρόπο είχε τον κόσμο με το μέρος της.

Αμέσως μετά το ξαφνική αναστολή λειτουργίας, ο κόσμος το έδειξε.

Η συναισθηματική φόρτιση δεν οφειλόταν βέβαια μόνο στο ότι θα μείνουν κάποιοι εργαζόμενοι στο δρόμο, γιατί αυτό φρόντισαν οι κρατούντες την τελευταία τριετία να το αντιμετωπίσουν.

Μας εμβολίασαν με ορό κατά του επηρεασμού από τα τραγικά συμβαίνοντα με την ανεργία. Έτσι όταν ακούς για 60% ανεργία στους νέους, ας μη υποκρινόμαστε, διαφορετικά αντιδράς αν θα φύγουν 2600 από την ΕΡΤ. Οι δείκτες μειώνονται αρκετά.

Η συναισθηματική φόρτιση οφείλεται κυρίως στο ότι λαός ήταν συνδεμένος με την ΕΡΤ. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Έστω και αν η ΕΡΤ είχε πατώσει σε όλες τις μετρήσεις, παρ’ ότι δεν είχε χειρότερο πρόγραμμα από πολλά ιδιωτικά κανάλια (μπορούμε να πούμε σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερα) την ήθελε την ΕΡΤ.

Την ήθελε γιατί ήταν αυτό που ήθελε ο κόσμος από την ΕΡΤ: Η ποιοτική ψυχαγωγία και η αξιόπιστη ενημέρωση. Αυτά που δεν τα καθορίζουν τα ποσοστά τηλεθέασης, όπως συμβαίνει στα ιδιωτικά κανάλια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, ποιος θα αναλάβει να αναδιοργανώσει μία άλλη ΕΡΤ, σαν κι αυτή που άφησε το καλό στίγμα της, για τον κάθε Έλληνα.

Μία ΕΡΤ πραγματικά ανεξάρτητη, που θα παράγει πολιτισμό και θα προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση.

Πως θα αποφύγουμε, δηλαδή, την πιθανότητα να ξανακτιστεί μία ΕΡΤ μόνο και μόνο για να έχει το μισό προσωπικό. Επειδή δεν κατορθώσαμε εδώ και ένα χρόνο να διώξουμε τους επίορκους, ώστε να συμπληρωθούν τα νούμερα.

Πως θα αποφύγουμε να είναι ένα κακό αντίγραφο της παλιάς ΕΡΤ στην λειτουργία της ως κρατικό κανάλι και τις για λόγους τηλεθέασης, εκπτώσεις σε ποιότητα. Η απαξίωση, που αυτή την ώρα αφορά τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, μετά το σοκ της αναστολής λειτουργίας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι, ότι θα χτυπήσει και την πόρτα των άλλων δημοσιογράφων και των άλλων καναλιών.

Των πολιτικών η απαξίωση, γνωρίζουμε όλοι ότι έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα αυτών της διαχείρισης της εξουσίας με γνώμονα την ψηφοθηρία.

Είναι ο ίδιος πολιτικός κόσμος που σκότωσε την ΕΡΤ όπως σκότωσε γενικότερα την ενημέρωση.

Στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων εκτός από τους διορισμούς στην ΕΡΤ, με τον τρόπο τους βοήθησαν να λειτουργήσουν δεκάδες τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Και έτσι φτάσαμε να έχει κάθε πόλη και δύο ή τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς!

Δεν έφτανε η ΕΡΤ και η ΝΕΤ, δημιουργήθηκε και η ΕΡΤ3. Για να έχει και η Θεσσαλονίκη το δικό της κανάλι.

Κι έπειτα και η Βουλή των Ελλήνων! Να μη έχουν και οι βουλευτές το δικό τους κανάλι;

Όλα αυτά βέβαια για τις εντυπώσεις, για τους ψήφους.

Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σήμερα και στη δημοσιογραφία. Που εδώ η ψηφοθηρία μεταφράζεται σε τηλεθέαση.

Κάποιοι εργάζονται απερίσκεπτα σε βάρος του ιδεολογήματός των.

Εμμένουν στο να καθορίζουν το είδος της ενημέρωσης και τα προγράμματα ψυχαγωγίας τα ποσοστά τηλεθέασης. Έτσι ακόμη και το αρνητικά διαδραστικό, όταν ανεβάζει τα ποσοστά τους είναι αδιάφορο.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσα ποσοστά τηλεθέασης κι αν κερδίσουν και όποιο καλό έλεγχο της εξουσίας κι αν κάνουν, έχουν χάσει τα βασικότερα αξιώματα. Την αξιοπιστία και την ποιότητα.

Τα οποία στο τέλος φέρνουν και τη δική τους απαξίωση.

Οι πληροφορίες λένε, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής, θα είναι ο νέος διοικητής της ΕΡΤ. Με το όποιο όνομα αυτή ξεκινήσει. Σαν να λέμε άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Αν υποθέσουμε ότι ο ξαφνικός θάνατος έγινε για να τεθεί το πλαίσιο για ένα νέο ξεκίνημα. Για μία ανεξάρτητη πορεία.

Μπορείτε να μου πείτε, όταν ουσιαστικά την ΕΡΤ θα την ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση (ο Πρόεδρος της Βουλής από εκεί προέρχεται), πως θα διασφαλιστεί η ανεξάρτητη πορεία της;

Η απάντηση δική σας.

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com