Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική, όπως λέμε Merkel PDF Εκτύπωση
ΣΤΗΛΕΣ | Δ. Μπινέρης
Κείμενο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΕΡΗΣ on Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 22:26   

Η ασκούμενη οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μόνο απλά ελλειμματική, αλλά έχει χάσει την έννοιά της.

Φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πλέον άσκησης πολιτικής.

H διαχείριση της κρίσης γίνεται χωρίς συνεννόηση, χωρίς συνεργασία και αυτονόητα χωρίς κανένα συντονισμό. Είτε αυτό αφορά τις χώρες του Νότου, είτε του Βορρά.

Ο κάθε ηγέτης κάνει απλά τις διαπιστώσεις του και το τι θα επακολουθήσει, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Angela Merkel.

Εμφανίζεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, να προβάλει τις δηλώσεις των υπευθύνων χάραξης της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην ιδέα να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την ηπιότερη μείωση των ελλειμμάτων.

«Το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και η Κομισιόν συγκαταλέγονται στους υποστηρικτές μιας στροφής με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη έναντι της λιτότητας.

Η Γερμανία ωστόσο διατηρεί άκαμπτη στάση στο ζήτημα αυτό.

Είναι αλήθεια πως η Γερμανία διατηρεί μια πιο παραδοσιακή στάση, αλλά παράλληλα επικρατεί και ένα κυρίαρχο κλίμα».

Τόνισε δε, πως δεν πρέπει να δίνεται τόση μεγάλη έμφαση στους ονομαστικούς στόχους των ελλειμμάτων αλλά στους δομικούς, που αφαιρούν τις επιπτώσεις των οικονομικών κύκλων.

Τώρα ποιόν αφορούν αυτές οι διαπιστώσεις και γιατί εκφράζονται, αφού είναι άνευ ουσίας, είναι άλλη ιστορία.

Γνωρίζει εκ των προτέρων ο ίδιος, ότι ο κυρίαρχος(κατ’ αυτόν) ρόλος της Γερμανίας, δεν αφήνει περιθώρια αλλαγής πλεύσης.

Η Γερμανία εμμένει και θα εμμείνει στη σκληρή γραμμή λιτότητας. Αυτό δεν ξεχνά ποτέ να το εκφράζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Κάλεσε ταυτόχρονα τους πολιτικούς στην Ευρωζώνη να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα βάλει την οικονομία σε πιο ισχυρή βάση.

Κάλεσε δε όλους τους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη να συνεργαστούν, σημειώνοντας ότι η Γερμανία μπορεί να τα πάει καλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μόνο όταν ολόκληρη η Ευρώπη πηγαίνει καλά. Απ’ ότι φαίνεται όμως, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις Merkel, στη Γερμανία υφέρπει αλλαγή πλεύσης ως προς την διαμονή της εντός της Ευρωζώνης.

Δεν νομίζω ότι στη Γερμανία επήλθε ξαφνικά πολιτική σύγχυση και δεν ακολουθείται ο συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος, που υπαγορεύεται από την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Ναι μεν η πολιτική της έχει κάνει μια Ευρωπαϊκή Ένωση να μη γνωρίζει που βαδίζει, αλλά στη Γερμανία δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ο στόχος τους δεν είναι ξεκάθαρος και ξαφνικά υπάρχει σύγχυση.

Δεν είναι τυχαίο όταν ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, όπως ο Kai Konrad, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου το οποίο συμβουλεύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο συνέντευξης σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη, στην εφημερίδα Welt am Sonntag, προμηνύει την λήξη του ευρώ:

«Η Ευρώπη είναι σημαντική για μένα. Το ευρώ όχι. Και θα έδινα στο ευρώ μικρή πιθανότητα επιβίωσης», δήλωσε χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Ο Kai Konrad, είναι ένας από τους στενότερους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης και όταν δηλώνει ότι το ευρώ έχει «περιορισμένη πιθανότητα επιβίωσης» και ενδέχεται να αντέξει μόνο για άλλα πέντε χρόνια, υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή τι μας λέει η Γερμανία; Σας βάλαμε για τα καλά στο μαρτύριο της λιτότητας και σε πέντε χρόνια επιστρέφω στο μάρκο γιατί έτσι με συμφέρει και μετά θα βρω άλλο τρόπο να σας τα παίρνω από την υποτίμηση των νομισμάτων σας.

Αυτή η δήλωση από έναν ανώτερο σύμβουλο, αν και έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη άποψη Μέρκελ και της γερμανικής κυβέρνησης ότι το ευρώ πρέπει να επιβιώσει για το καλό της ευρωπαϊκής ενότητας, δεν είναι καθόλου τυχαία και σηματοδοτεί θυμηθείτε μου εξελίξεις.

Και αφήστε τον Moscovici να κάνει διαπιστώσεις και να ασχολείται με το έγγραφο AMR (Alert Mechanism Report) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το άλλο το World Economic Outlook του ΔΝΤ.

Αισιόδοξα μηνύματα δεν μας δίνουν τα έγγραφα αλλά οι πρακτικές.

Μπορεί σε αυτά να αναφέρονται κάποιες πληροφορίες και αξιολογήσεις για την διαδικασία επούλωσης των πληγών από την κρίση της ευρωζώνης, αλλά η μεγάλη γάγγραινα που λέγεται κοινή γραμμή πλεύσης με τη Γερμανία, δεν επουλώνεται.

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com