Έγκλημα και ευγνωμοσύνη PDF Εκτύπωση
ΣΤΗΛΕΣ | Δ. Μπινέρης
Κείμενο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΕΡΗΣ on Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 00:56   


   
Το έγκλημα τελέστηκε χωρίς να υπάρξει ως συνήθως τιμωρία.

Δολοφόνησαν για άλλη μια φορά την κοινωνική παιδεία.

Ενώ μέχρι τώρα οι πολιτικοί μας βοηθούσαν απλά με τη συμπεριφορά τους να ανδρωθεί και να γιγαντωθεί ο ραγιαδισμός, αυτή τη φορά τον επισημοποίησαν.

Τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν γίνει ανοσιουργήματα σε βάρος της κοινωνικής αντίληψης για τη σχέση κράτους-πολίτη και πολίτη-πολιτικού, χωρίς μέχρι σήμερα να τιμωρηθεί κανείς.

Αντίθετα, στην εκλογική διαδικασία της δημοκρατίας της μεταπολίτευσης, «η ευγνωμοσύνη» των ψήφων, επιβραβευόταν.

Το μπαξίσι που εκφραζόταν ως ψήφοι, δινόταν με αντάλλαγμα τον διορισμό στο δημόσιο.

Είναι η γνωστή πολιτική κουλτούρα που μετατράπηκε αργότερα στο κυνικό «μαζί τα φάγαμε».

Βέβαια το ότι ο ένας έτρωγε και ο άλλος διοριζόταν, έτερον εκάτερον.

Σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα του εγκλήματος, παραμένει το ίδιο. Το πελατειακό κράτος. Αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής και ότι εν πολλοίς είναι μέρος της κρίσης.

Αυτό για το οποίο δήθεν όλοι κόπτονται να μεταρρυθμιστεί και να εξυγιανθεί, αλλά μόλις πάει κάποιος να ακουμπήσει τους πελάτες, η μεταρρύθμιση μετατρέπεται σε ανθρωποθυσία.

Έχει ριζώσει τόσο καλά στο διοικητικό μας σύστημα, που είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι.

Όλοι το στηλιτεύουν, αλλά σύμπασα η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση, με διάφορους τρόπους (και ως επί το πλείστον ηθελημένα ελέω ψηφοθηρίας), το συντηρούν και κλείνουν το μάτι στους πελάτες.

Χωρίς κανείς τους ποτέ να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική, για να διορθώσει πρώτα τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να περάσει τα ανάλογα μηνύματα στην κοινωνία.

Όσοι ευθύνονται γι’ αυτή του αισχίστου είδους διάταξη, που μετατρέπει την υποχρέωση του δημοσίου υπαλλήλου να εξυπηρετεί τον πολίτη, σε

ευγνωμοσύνη του πολίτη προς τον υπάλληλο και ως εκ τούτου νομιμοποιείται το δικαίωμά του να παίρνει «φακελάκι», αν βρισκόταν σε άλλη χώρα με ευαισθησίες, θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει.

Σαν πολίτη, ουδόλως μ’ ενδιαφέρει αν το έγκλημα έγινε εκ προμελέτης ή εξ αμελείας ή ακόμη εκ παραλείψεως. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Εκείνο που με εξόργισε ακόμη περισσότερο, είναι όταν είδα τον κο Ρουπακιώτη στα Μίντια, να αναλίσκεται σε υψηλές κοινωνικές θεωρίες και να εγκαλεί τους ερωτώντες, γιατί πρόσεξαν μόνο εκείνο το επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου και δεν πρόσεξαν τα άλλα.

Για να είμαι ειλικρινής, με εξέπληξε η στάση του, γιατί πίστευα ότι θα δω και πάλι τον κ. Ρουπακιώτη από τα παλιά, που θα ζητούσε συγνώμη και θα μας δηλώνει συντετριμμένος ότι πέρασε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς να το προσέξει.

Ομολογουμένως δεν περίμενα να γνωρίζει το θέμα και να επιμένει.

Αυτή τη φορά μου έδωσε την εντύπωση, ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί.

Έχει καταλάβει πρώτα απ’ όλα, ότι απαλλάσσει όσους είναι υπόδικοι για «δωράκι λόγω ευγνωμοσύνης». Αν μη τι άλλο αφήνει ολάνοιχτα παραθυράκια απαλλαγής σε καταδικασθέντες πρωτόδικα ή ακόμη και στο δευτεροβάθμιο.

Αυτό δεν είναι δική μου ερμηνεία. Είναι πέρα από ξεκάθαρο, ότι στο δικό μας δίκαιο, ισχύει το «αν από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση ίσχυσαν περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που έχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις».

Έχει καταλάβει ότι η ευγνωμοσύνη, δεν ρυθμίζεται και δεν έχει ανάγκη νομικής ρύθμισης;

Έχει καταλάβει ότι μετέτρεψε την υποχρέωση του δημόσιου λειτουργού να εξυπηρετεί τον πολίτη, σε ευγνωμοσύνη του πολίτη προς τον υπάλληλο που του έκανε τη χάρη να τον εξυπηρετήσει;

Έχει καταλάβει εν τέλει τη σοβαρότητα για την κοινωνία και το μεγάλο ατόπημα που διεπράχθη περνώντας αυτή η διάταξη;

Μέσα σε όλα τα άλλα, δεν μπορώ βέβαια να μη αναφερθώ στην στάση της εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κας Παγώνη, που παρ’ ότι εκπροσωπεί σωματείο και θα περίμενε κανείς να είναι επιεικής ως προς το

νομοσχέδιο για ευνόητους λόγους, δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποσυρθεί.

Τα ίδια δήλωσε με παρρησία και ο Αντιεισαγγελέας Εφετών κος Φλωρίδης και ο κος Γκούσκος.

Τουλάχιστον υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταλάβει τι σημαίνει να υποθάλπεις το μπαξίσι.

Έχουν καταλάβει τι σημαίνει νοοτροπία ραγιά, η οποία για να αποβληθεί χρειάζεται πολύ δουλειά.

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com