Από κάτοικοι, να γίνουμε πολίτες PDF Εκτύπωση
ΣΤΗΛΕΣ | Γ. Καρύδης
Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ on Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 22:40   

Πρόσφατη μέτρηση της κοινής γνώμης, με αυθόρμητες απαντήσεις των ερωτηθέντων, έδειξε ότι μόνο ένας στους εκατό θεωρεί σημαντικά τα προβλήματα της πόλης του και γενικότερα τα τοπικά ζητήματα! Ως ένα σημείο αυτό μπορεί να δικαιολογείται εξαιτίας της πρωτόγνωρης κρίσης που αποσπά το ενδιαφέρον του καθενός πρωτίστως στα οικονομικά προβλήματα. Η σχεδόν παντελής όμως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας και της γειτονιάς μας είναι όχι μόνο απρόσμενη αλλά και επικίνδυνη.

Σε Δήμους ή Περιφέρειες που οι κάτοικοι αδιαφορούν για τα τοπικά ζητήματα, εμφανίζεται το φαινόμενο οι αρχές να τα ‘’ ξέρουν όλα’’ ή όλα να ξεκινούν και να τελειώνουν σ΄ αυτές με αποτέλεσμα να μην επιλύονται τα προβλήματα! Έτσι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι απλά διαμένουν σ΄ ένα τόπο που άλλοι αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς. Αυτό όμως σημαίνει παραίτηση από το δικαίωμα του να είναι κάποιος πολίτης ,να συμμετέχει δηλαδή ενεργά στην διαμόρφωση των αποφάσεων που τον αφορούν.

Προφανώς μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι θεσπισμένα όργανα, όπως λ.χ. τα τοπικά Συμβούλια είτε υπολειτουργούν είτε ουδόλως λειτουργούν. Την τιμή των τοπικών κοινωνιών διασώζουν εθελοντικές ενώσεις πολιτών σωματειακού χαραχτήρα – έχουμε την τύχη να υπάρχουν κάποιες στην Κέρκυρα- που όμως δεν αρκούν.

Η πολύπλευρη όμως κρίση που βιώνουμε απαιτεί ενεργότερη ενασχόληση με αυτο-διοικητικά ζητήματα για έναν επιπλέον λόγο. Έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα μνημονιακά εμπόδια και να βγούμε ταχύτερα από το τούνελ της κρίσης.

Αν από κάτοικοι γίνουμε πολίτες μπορούμε να συνδέσουμε λειτουργικά τη θεώρηση των τοπικών προβλημάτων με την αποτελεσματικότερη επίλυσή τους. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή σε κρίσιμους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς τομείς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις όχι μόνο της αποδοχής, αλλά και της σφαιρικής εξέτασης δράσεων και ενεργειών προς βέλτιστη απόδοση των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Η εξασφάλιση πόρων σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας απαιτεί διεκδίκηση με τρόπο οργανωμένο και τεκμηριωμένο. Ουδείς δίνει χρήματα σε κάποιον επειδή φωνάζει ή το παίζει ωραίος. Οι χρηματοδοτήσεις απαιτούν μελέτη ευκαιριών, σχεδιασμό και ισχυρή επιχειρηματολογία.

Ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη έξυπνων λύσεων που δεν έχουν οικονομικό κόστος. Εδώ η συμμετοχή και συνεισφορά των πολιτών είναι ανεκτίμητη. Ενδεικτικά οι απλές λειτουργικές αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η ανακύκλωση κατά την συλλογή των σκουπιδιών, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Η ευγένεια και το πνεύμα φιλοξενίας προς τον τουρίστα- επισκέπτη του νησιού μας καθώς και ο σεβασμός στα χρήματα που αφήνει αποτελούν την καλύτερη τουριστική προβολή της Κέρκυρας.

Η πίεση προς τους τοπικούς άρχοντες για ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων ( λ.χ. λιγότερα ταξίδια δημοσίων σχέσεων ή αναποτελεσματικής προβολής προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την επισκευή του άθλιου οδικού διχτύου), μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Η συνεισφορά και η εφευρετικότητα του υπεύθυνου πολίτη που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον τόπο του είναι ανεξάντλητες.

Συνεπώς όταν οι κάτοικοι ενός τόπου γίνονται πολίτες, η διαφορά είναι ποιοτική!

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com