Αρθρογράφος: CorfuPress.com  Ημερομηνία δημοσίευσης: Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 19:07

rallis spiridon

Έφυγε το Σάββατο από τη ζωή ο πρ. Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, γιατρός Σπύρος Ράλλης. Τελευταίο αντίο από συγγενείς και φίλους τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Ο Σπύρος Ράλλης (1930-2016) ήταν Έλληνας ιατρός και πολιτικός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε βουλευτής και υφυπουργός.
Γεννήθηκε το 1930 στην Άνω Γαρούνα Κέρκυρας. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και στη Ρώμη, όπου δραστηριοποιήθηκε στο ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Επέστρεψε στην Κέρκυρα και κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές με την Ένωση Κέντρου το 1963.
Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο διετέλεσε βουλευτής Κέρκυρας από το 1975 μέχρι το 1989 (το 1974 αρχικά δεν εκλέχθηκε, αλλά τελικά κατέλαβε την έδρα μετά από επαναληπτική εκλογή).

 

 

Πολιτική δράση

Πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τον Σπ. Ράλλη ήταν με το ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο του 1974, όπου αναδεικνύεται πρώτος από το κόμμα του και συγκεντρώνει 6.150ψήφους, με συνυποψηφίους τον Γιώργο Ρωμαίο και το δικηγόρο Σπύρο Δαπέργολα. Λόγω του τότε εκλογικού συστήματος η ΝΔ εκλέγει και τους τρεις βουλευτές και ο Σπύρος Ράλλης δεν εκλέγεται αλλά το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην Κέρκυρα 22,49% (9 μονάδες περισσότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο)
Στις επαναληπτικές εκλογές του Απριλίου 1975 στο νομό Κέρκυρας (λόγω της παραίτησης του Σ. Θεοτόκη) εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και συμβάλει στη μετατροπή της Κέρκυρας σε ένα από τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή.
Ενδιαφέρον έχει ότι για την εκλογή του στηρίχθηκε (κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων) εκτός του ΠΑΣΟΚ από την Ένωση Κέντρου- Νέες Δυνάμεις (Μαύρος), ΚΚΕ και ΚΚΕεσ., με αποτέλεσμα η διακομματική υποψηφιότητά του να συγκεντρώσει 24.328 ψήφους και ποσοστό 50,38% και να αναδειχθεί βουλευτής.
Επανεκλέγεται το Νοέμβριο του 1977 με 7.896 ψήφους και συνυποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Σπ. Καλούδη και τον Γ. Κούρκουλο.
Τον Οκτώβριο του 1981 εκλέγεται όπως και τον Ιούνιο του 1985 και παραμένει στο βουλευτικό αξίωμα μέχρι τον Ιούνιο του 1989, οπότε δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί. Σκυτάλη στο κόμμα του παίρνει ο Γ. Δρυς και ο Σπύρος Ράλλης δεν θέτει ξανά υποψηφιότητα.

 

 

Υπουργοποίηση

Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Ιούνιο του 1988, στην δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και παρέμεινε ενεργό μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας.
Για ένα διάστημα, το 1990-1994, οπότε Δήμαρχος Κερκυραίων ήταν ο Χρύσανθος Σαρλής ενεργοποιήθηκε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Κερκυραίων (εποχή που η ΑΝΕΔΚ βρισκόταν στις μεγάλες «δόξες» της).

 

Παντρεμένος, πατέρας δύο κορών και αγαπημένος παππούς έφυγε από κοντά μας, στις 8 Οκτωβρίου 2016 στην Κέρκυρα. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα από το Α’ Νεκροταφείο στη Γαρίτσα.

 

 

Το CorfuPress εκφράζει θερμά συλληπτήρια στην οικογένεια του Σπύρου Ράλλη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου. Το CorfuPress.com διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά κατά μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων πληθυσμού, πίστης κλπ. Σχόλια τα οποία περιέχουν καταγγελίες χωρίς αποδείξεις, συκοφαντικές αναφορές ή οτιδήποτε εμπίπτει στις απαγορεύσεις που περιέχονται στη νομοθεσία περί Τύπου, δεν θα δημοσιεύονται.

Ευχαριστούμε


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση