Αρθρογράφος: CorfuPress.com  Ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 00:36

Στο θέμα του σχεδιασμού και των ενεργειών που έχουν γίνει από την ΠΙΝ για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στο πλαίσιο των επερωτήσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο 11/2

 

Ο κ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε ότι η ΠΙΝ εκ του θεσμικού της ρόλου, ουδεμία υποχρέωση ή δυνατότητα έχει να χωροθετήσει και να λειτουργήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.


Υπενθύμισε όμως ότι, εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης που υπήρχε όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο (αλλά και στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα), η Περιφερειακή Αρχή έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για να γίνουν έργα και δράσεις αποσυμπίεσης της υπάρχουσας κατάστασης ενόψει της οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό έγκαιρα, από τις 31/12/2015, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 2.450.000 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης της μεταβατικής φάσης διαχείρισης, από το ΠΔΕ της ΠΙΝ.
Επιπρόσθετα στις 21/9/2016 ο Περιφερειάρχης Ι. Νήσων υπέγραψε πρόσκληση υποβολής έργων για τα αστικά απόβλητα, ζητώντας άμεση ανταπόκριση από τους Δήμους, ύψους 6.579.101 ευρώ.
Στις 23/9/2016 υπεγράφη ακόμη μια σύμβαση για τον σύμβουλο υποστήριξης για την ωρίμανση του έργου Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Ζακύνθου ύψους 144.832ευρώ.
Υπάρχει επίσης εγκεκριμένη πρόταση της ΠΙΝ, στο πλαίσιο του Interreg 2014-2020, για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημιουργία green spots σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, ύψους 500.000 ευρώ.
Τέλος ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος υπέγραψε νέες δράσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 17.907.059ευρώ, που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και αναμένονται οι προτάσεις για χρηματοδότηση.

Εκτός της χρηματοδότησης των δράσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος επίσης υπενθύμισε ότι η ΠΙΝ ψήφισε έγκαιρα τον ΠΕΣΔΑ ώστε να μπορέσει η Ζάκυνθος να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της Περιφέρειας απεστάλη έγγραφο στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ζητώντας να ενεργοποιήσει νομίμως τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ στον Σκοπό, ο οποίος είχε κλείσει με απόφαση του προηγούμενου Περιφερειάρχη. “Μόνο το Υπουργείο  μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα, σύμφωνα με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ αλλά δεν προχωρά φοβούμενο πρόστιμα από την ΕΕ” δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

“Η Περιφέρεια έκανε ότι της ζητήθηκε και ότι έπρεπε”, συνέχισε, “κι είναι εξαιρετικά άδικο να κατηγορείται για όσα δεν είναι δική της ευθύνη. Δεν μπορεί η ΠΙΝ να πιέσει τους φορείς της Ζακύνθου να συνεννοηθούν. Να γνωρίζουν όλοι ότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια. Τιμούμε τον θεσμικό μας ρόλο και τηρούμε τη θεσμική μας θέση, ακόμη κι αν διαφωνούμε με χειρισμούς”.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του Υπ. Εσωτερικών, δια της Αποκεντρωμένης, αφενός για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και αφετέρου για τη χωροθέτηση της μεταβατικής διαχείρισης.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι η ΠΙΝ είναι έτοιμη για τη μεταβατική περίοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και επεσήμανε ότι η λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο είναι είτε να μεταφερθούν εκτός νησιού (για το οποίο χρειάζεται απόφαση από την Αποκεντρωμένη), είτε να ανοίξει ο ΧΥΤΑ στον Σκοπό (με απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος”. “Τρίτη λύση δεν υπάρχει”, υπογράμμισε, “ας αποφασίσουν ποια λύση θέλουν κι εμείς θα την στηρίξουμε”.

Και κατέληξε: “Δήμος Ζακύνθου και Κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν άμεσα και ουσιαστικά για να δώσουν λύσεις».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου. Το CorfuPress.com διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι προσβλητικά κατά μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων πληθυσμού, πίστης κλπ. Σχόλια τα οποία περιέχουν καταγγελίες χωρίς αποδείξεις, συκοφαντικές αναφορές ή οτιδήποτε εμπίπτει στις απαγορεύσεις που περιέχονται στη νομοθεσία περί Τύπου, δεν θα δημοσιεύονται.

Ευχαριστούμε


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση