Το ενεργειακό ζήτημα της Κέρκυρας PDF Εκτύπωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Άρθρα
Κείμενο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ on Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 23:07   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ

Τα τελευταία 5 χρόνια, έγιναν συσκέψεις στην Νομαρχία σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα μεταφοράς ηλ. ενέργειας της Κέρκυρας. Μείζον θέμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ΔΕΗ, ήταν και είναι, η μεταφορά του υποσταθμού ( και συνεπώς δυνατότητα “επέκτασής” του, δηλαδή αύξησης, του ηλ φορτίου των 50 MW, με το οποίο τροφοδοτεί την βόρεια Κέρκυρα) του υποσταθμού των Γαζάτικων
Σε όλες, ή σχεδόν όλες τις συναντήσεις αυτές συμμετείχα σαν εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε για την εξεύρεση λύσης για την μεταφορά του υποσταθμού Γαζάτικων, όπου, ως γνωστόν, εδώ και πολλά χρόνια, έχει νοσήσει και νοσεί το 67% του πληθυσμού από την επάρατον, από κάτι που ακόμη “μελετάται” και που ακόμη “δεν έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει” την δημόσια υγεία.
Επίσης, σαν μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας συμμετείχα στις μετρήσεις για την ανεύρεση υποσταθμού της ΔΕΗ εντός του υπογείου της Νομαρχίας μετά από πρόσκληση του τότε αντινομάρχη κ Σκούρτη, κατόπιν παρεμβολών που παρατηρήθηκαν στα κομπιούτερ ενός γραφείου που βρισκόταν, τελικά, ακριβώς πάνω από έναν παλιό υπόγειο υποσταθμό εν λειτουργία.
Αντίστοιχες μετρήσεις έχουμε κάνει επανειλημμένα και με δικούς μας μετρητές και στον υποσταθμό Γαζάτικων, όπου διαπιστώσαμε ότι τα καλώδια μεταφοράς εκπέμπουν πεδίο ισχύος, που ξεπερνά πάνω από 4 φορές τα Ιατρικά όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. (μετρήσεις από το έδαφος, σε 6 μέτρα ύψος, τα καλώδια)
Στην τελευταία συνάντηση για τα Γαζάτικα, πριν ένα χρόνο περίπου, (επισκευές λόγω καθίζησης του υποσταθμού σύσκεψη στη Νομαρχία με μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ από Αθήνα) συζητήθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, η επίσημη πρόταση της ιδιωτικής εταιρίας του αιολικού πάρκου προς την ΔΕΗ για μεταστέγαση του υποσταθμού στης ΔΕΗ εντός του χώρου του υποσταθμού της ιδιωτικής εταιρίας.
Η πρόταση αυτή έχει 2 όψεις:
1) Αφενός μικρότερα κόστη για την ΔΕΗ εφόσον όλα γίνουν χωρίς εμπόδια, (λογικά θα σήμαινε ευκολότερη μετακίνηση του υποσταθμού) αλλά και όμως
2) Μεγάλη και αρκετά δικαιολογημένη δυσπιστία από πλευράς κατοίκων Γαζάτικων να το δεχτούν διότι αυτό θα σήμαινε πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση της μεταφοράς του σταθμού. Εξέφρασαν εντονότατα τις ανησυχίες τους ότι “δικαιολογίες ψάχνει η ΔΗΕ για να καθυστερεί”. Αυτό είναι το μόνο που μας έχει αποδείξει η ΔΕΗ και προσωπικά, συμφωνώ, 100% μαζί τους
Το θέμα, μετά, πήρε το δρόμο των μελετών και αυτό που αναμένεται είναι αν
1) η ΔΕΗ θα δεχτεί την πρόταση της ιδιωτικής εταιρίας και 2) αν θα υλοποιηθεί το έργο της ιδιωτικής εταιρίας το οποίο εμπεριέχει και το αιολικό πάρκο και την αναγκαία καλωδίωση και 3) αν τελικά αυτό που η ΔΕΗ θα παρουσίαζε ως μελέτη μετεγκατάστασής της στον ιδιωτικό υποσταθμό θα παρουσιάσει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και τις ανάλογες εγγυήσεις για την ΜΗ περαιτέρω καθυστέρηση μεταφοράς του υποσταθμού Γαζάτικων, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους.
Αυτά τα ερωτήματα έμειναν να απαντηθούν σε επόμενη (αόριστα) συνάντηση.
Επόμενη συνάντηση γύρω από τα συναφή αυτά θέματα έγινε στο γραφείο του κ Σκούρτη την 11/2/2011 όπου και παραβρέθηκα ζητώντας το απο τον κ Σκούρτη, έχοντας πληροφορίες ότι η ΔΕΗ αποδέχθηκε (ή, οδεύει προς αποδοχή) το αίτημα της ιδιωτικής εταιρίας.
Τελειώνω απαντώντας σε κάποια, μόνο, τώρα, ερωτήματα.
1) Η ποσότητα επιδοτούμενου ρεύματος, παραγόμενου με ανεμογεννήτριες είναι ανεξάρτητη από την ποσότητα επιδοτούμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκά. Δηλαδή το ένα με το άλλο δεν είναι ανταγωνιστικά. Το αντίθετο. Επί της ουσίας είναι συμπληρωματικά. Το πρωί και καλοκαίρι τα φωτοβολταϊκά, το βράδυ και χειμώνα οι ανεμογεννήτριες. Αυτή είναι η φιλοσοφία των ΑΠΕ.
1) Τον υποσταθμό και τις καλωδιώσεις της ιδιωτικής εταιρίας για 24 MW ανεμογεννήτριες διατίθεται να τον πληρώσει η ίδια, (1,5 εκατ Ευρώ, κανονικά πρέπει η ΔΕΗ), ενώ για τα φωτοβολταϊκά υποχρεούται (επίσης) η ΔΕΗ να κατασκευάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο δίκτυο, (42,6 MW, υψηλής και μεσαίας τάσης) για να πάει το διάσπαρτο στο νησί, ρεύμα των φωτοβολταϊκών, στον πλησιέστερο υποσταθμό.
Το ιδιωτικό κομμάτι, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς ότι όχι μόνο δεν αντιτίθεται στις επενδύσεις, αλλά διατίθεται να διευκολύνει τον δημόσιο τομέα ώστε η ΔΕΗ να συμπτύξει τους υποσταθμούς και παραγωγής και διάθεσης ενέργειας τους δικούς της με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορέσει έστω και έτσι, κάτι από όλα, να υλοποιηθεί. Η ΔΕΗ, επερωτούμενη, δεν αρνείται, ότι το κράτος βασίστηκε σε ηλ δίκτυο της ΔΕΗ το οποίο όμως πλήρωσαν ιδιώτες, μεγαλοεπενδυτές, για να απορροφήσει, μετά, και ρεύμα φωτοβολταϊκών των αγροτών και στεγών, στις άλλες περιοχές της Ελλάδας.
3) Η συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελλάδα ενδείκνυται εκ αιτίας των πενιχρότατων προυπολογισμών του κράτους ( ΔΕΗ) και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την υλοποίηση μεγάλω έργων και αυτό, είναι αποδεκτό, στα παίσια της Πράσινης Ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί και σε συνέντευξή της που ερωτήθηκε για την Κέρκυρα, η Μαρία Βασιλάκου, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων.


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε δημοσιεύστε στο σχόλιό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, το σχόλιο θα εμφανιστεί μετά από επιθεώρηση από τους διαχειριστές του ιστοτόπου.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

CP-WEB/CorfuPress.com ■ Ι. Πολυλά 27 (Πεζόδρομος), 2ος όροφος, Κέρκυρα ■ Τηλ. (+30) 26610 26803 ■ Fax: 2661 500661 ■ mail: info @ corfupress.com